ADVERTISEMENT

Lezing: Hollandse meester op de catwalk

Hoe 17e eeuwse mode invloed heeft op de grote labels van nu

Hoewel de mode elk seizoen weer vernieuwend en anders pretendeert te zijn, komen er ook genoeg elementen terug in het modebeeld. Niet alleen vormen uit de seventies zijn weer volledig geaccepteerd, ook creaties uit een verder verleden zijn nog altijd een inspiratiebron voor ontwerpers. Het Haags Historisch Museum hield 22 januari een lezing en vanwege het doorslaande succes wordt deze nogmaals gegeven op 26 maart. Het doel is om onze hedendaagse ideeën over mode in een historisch perspectief te zetten.

Nog altijd actueel

De Haagse schilder Jan van Ravesteyn schilderde in de 17de eeuw zeer gedetailleerde portretten, waarbij de kledingstukken prachtig tot hun recht komen. Deze rijke lieden droegen de meest eigentijdse en modieuze kleding; streetstyle fotografie is er niets bij. Kunsthistorica Saskia Kuus geeft uitleg bij zijn werk tijdens de lezing 'Mode uit de Gouden Eeuw: nog altijd actueel' en styliste en modejournalist Xaviera Aubri legt het verband met de hedendaagse collecties op de catwalks. Zo zal blijken dat de Nederlandse meester behoorlijk invloed heeft op creaties van labels als Versace, Alexander McQueen en Dolce & Gabbana.

Afbeeldingen:​ Hollandse Hoogte en Beatrix van Sypesteyn, collectie Museum Sypesteyn.
1/1
Afbeeldingen:​ Hollandse Hoogte en Beatrix van Sypesteyn, collectie Museum Sypesteyn.

Update: Wegens het grote succes van de lezing 'Mode uit de Gouden Eeuw: nog altijd actueel' wordt deze nogmaals geroganiseerd op zondag 26 maart. De kaartverkoop start morgenochtend (16 februari) op de website van Het Haags Historisch Museum. Voor of na de lezing kun je de tentoonstelling 'Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn' bezoeken. Kaarten zijn al verkrijgbaar vanaf €7,50 en koop je hier.

ADVERTISEMENT