ADVERTISEMENT

Given: een succesvol merk met een diepere betekenis

In gesprek met John Hofwijks over een duidelijke visie, positiviteit en altruïsme

Sinds de eerste collectie in 2013 is het Nederlandse merk Given booming business. Met zo’n 150 verkooppunten in Nederland, vijftig in België, twaalf man personeel en mogelijke uitbreiding naar onze oosterburen, blijft het merk groeien. In januari tonen ze dan ook hun nieuwste collectie tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Wat is het geheim van dit gigantische commerciële succes? Fashionweek.nl sprak met oprichter John Hofwijks.

Hoe ben je op het idee gekomen om Given op te richten?

“Na mijn studie commerciële economie, heb ik onder andere als supply chain manager gewerkt voor een ander modelabel. Hier heb ik ontzettend veel geleerd en gezien hoe belangrijk kleding voor een persoon is. Hoe jij je kleedt, zo wil je jezelf ook voelen. Je moet hiervoor natuurlijk wel de middelen hebben en toen dacht ik: ‘Ik wil stijlvolle collecties ontwerpen, maar het moet ook betaalbaar zijn’. Tegenwoordig is er een groot verschil tussen heel goedkoop en high class, maar daartussenin zit naar mijn idee een gat. Wij gaan voor de kwalitatief hoogwaardige materialen en goede afwerking, maar voor een betaalbare prijs.”

De kleurrijke ‘Grace’-blouse gecombineerd met de taupekleurige ‘Bonita’-rok uit de lente/zomer 2016-collectie. © Given
1/8
De kleurrijke ‘Grace’-blouse gecombineerd met de taupekleurige ‘Bonita’-rok uit de lente/zomer 2016-collectie. © Given

En de identiteit van Given, hoe heb je die bepaald?

“Wat voor ons heel belangrijk is, is om de wereld te bekijken vanuit het positieve. Zo sta ikzelf ook in het leven. Ik ben gelovig en spreek ook regelmatig in de kerk over positiviteit. Niet als een oubollige pastoor hoor, maar juist als een moderne spreker over het hebben van een positieve mindset. Soms maak je in je leven dingen mee die je gelijk als negatief bestempelt, terwijl het eigenlijk gewoon leermomenten zijn die je meeneemt naar de toekomst. Als je dat niet doet, dan is alles wat je in het verleden mee hebt gemaakt eigenlijk voor niets geweest.”

"Wat voor ons heel belangrijk is, is om de wereld te bekijken vanuit het positieve"

“Deze positieve boodschap zit ook in onze kleding. Kleding is van nature heel erg gericht op de buitenkant. Fake it ‘till you make it, toch? Wij willen het juist andersom doen. Dus als je Given draagt, dat je denkt: ‘Zo ben ik en zo voel ik me. Ik ben er misschien nog niet, maar ik kom er wel.’ Wij willen ons met onze kleding meer op het innerlijk richten. Bij ons vind je geen shirts met negatieve teksten erop, maar juist optimistische spreuken. Dit wil ik het komend jaar verder uitbouwen door de labels aan de binnenkant van de kleding te voorzien van positieve teksten. Zodat wanneer je een shirt aan het strijken bent, er ineens een quote staat die je net even die power geeft om er weer tegenaan te gaan.”

De ‘Nancy’-jurk uit de Flash 2016-collectie. © Given
2/8
De ‘Nancy’-jurk uit de Flash 2016-collectie. © Given

Als ik het zo hoor, is Given echt een way of living?

“Ja, wij zien Given ook echt als een lifestyle. Het grappige is, dat we dit in eerste instantie ook in gedachte hadden. Je zet een kledinglijn op en bouwt er een hele lifestyle omheen met parfum en uiteindelijk ook bijvoorbeeld interieuraccessoires, enzovoorts. Maar de kleding was vanaf het begin zo booming, dat we eigenlijk nog geen tijd hebben gehad om ons te focussen op iets anders dan alleen kleding. Wat natuurlijk ook echt super is!”

"We hebben eigenlijk nog geen tijd gehad om ons te focussen op iets anders dan alleen kleding"

Hoe zijn jullie begonnen?

“De eerste collectie bestond uit vijf damesshirtjes en vijf herenshirtjes. Toen nog onder de naam IVGiven. Vervolgens hebben we onder de naam Given onze eerste collectie op de markt gebracht. Als je een collectie ontwikkelt, maak je eerst samples en ga je vervolgens naar klanten om het te verkopen. Daarna start je de productie en lever je uit. Voordat je echt een keer geld verdient, ben je minimaal een half jaar verder. Wij hebben vier kinderen, een huis en hadden vanaf dag één personeel in dienst, dus dat was geen optie en hebben het daarom iets anders aangepakt. Na het maken van de samples, zei ik: ‘Leuk, start de productie maar!’ Best een risico, want we hadden nog niets verkocht.”

De koraalroze ‘Karen’-jas met bijpassende ‘Donna’-rok uit de lente/zomer 2016-collectie. © Given
3/8
De koraalroze ‘Karen’-jas met bijpassende ‘Donna’-rok uit de lente/zomer 2016-collectie. © Given

En toen?

“De damescollectie kwam rond kerst 2013 uit en wat er toen gebeurde was echt ongelooflijk. Ik werkte in die tijd alleen nog met Melissa en Bianca en ineens explodeerde het gewoon. We begonnen met de verkoop en alles raakte meteen uitverkocht. Wat we bedacht hadden, sloeg meteen aan. Iedereen vond het helemaal leuk en bijvoorbeeld VLVT in Amsterdam, waar ze ook veel high fashion-merken verkopen, was er compleet weg van. Vanaf dat moment hadden we ook veel mond-tot-mondreclame, wat eigenlijk de beste reclame is die je jezelf kan wensen. Toen wisten we dat we op de goede weg zaten en ontwierpen direct een tweede collectie.”

"Wat we bedacht hadden, sloeg meteen aan"

Je runt Given samen met je vrouw Melissa, hoe is de rolverdeling tussen jullie?

“Ik ben Given in eerste instantie alleen begonnen en heb gelijk iemand aangenomen die kan ontwerpen, producties kan opvolgen en de kwaliteit kan waarborgen. Melissa heeft veel als model gewerkt, voor onder andere Addy van den Krommenacker en Monique Collignon. Ik zocht een manier om Given te profileren en hoe leuk is het om je eigen vrouw op de voorgrond te zetten en het gezicht van het merk te laten zijn. Bovendien is ze natuurlijk bloedmooi! Zij deed de eerste shoot en werd daardoor steeds meer benaderd door mensen die vragen hadden over Given. Geleidelijk aan nam ze meer taken op zich, van ontwerpen tot productiereizen naar China, maar op dit moment heeft ze een stapje terug gedaan.”

De ‘Jolee Rose Feather’-blouse uit de Flash 2016-collectie © Given
4/8
De ‘Jolee Rose Feather’-blouse uit de Flash 2016-collectie © Given

"Alles loopt momenteel, we hebben twaalf mensen in dienst en zoals ik aangaf, we hebben vier kinderen en Melissa vindt de opvoeding heel erg belangrijk. Ze is natuurlijk nog wel heel erg betrokken bij het proces. Ze heeft een hele mooie kijk op kleding en geeft haar input in hoofdlijnen. Ik kijk vervolgens naar de haalbaarheid ervan en werk het verder uit. Verder zijn we bij Given echt een team. Ik ben geen leider of baas die zegt wat iedereen moet doen, maar werk meer van onderaf. Ik geef mijn werknemers de tools waardoor zij hun werk kunnen doen. Natuurlijk geef ik ook sturing, want ik overzie alles. Ik bewaak het proces, zodat alles in lijn ligt met de visie van ons merk. Van het collectieontwerp en de materiaalkeuze tot de fotoshoots en de BN’ers die erin lopen.”

Wat zijn belangrijke punten waar Given-kleding aan moet voldoen?

“Velen gaan voor mooi, maar je moet voor kwaliteit gaan. Als je slechte kwaliteit levert en een kledingstuk is al na twee keer verwassen, dan koopt die persoon niet meer bij je. Daarnaast willen we iets exclusiefs en moois ontwerpen, maar moet het ook draagbaar zijn. Anders krijg je heel snel dat mensen zeggen: ‘superleuk, maar dat ga ik nooit dragen of is veel te duur’. Ook de pasvorm is heel belangrijk. Onze markt is nu vooral gericht op de Nederlandse vrouw en zij is gemiddeld wat langer en groter, dan bijvoorbeeld een Chinese vrouw. Daar houd ik rekening mee tijdens de productie. De vragen die je jezelf dan stelt zijn; hoe is de Nederlandse vrouw gebouwd en waar moet je zoal op letten.”

De leren ‘Devon’-jas uit de Flash 2016-collectie © Given
5/8
De leren ‘Devon’-jas uit de Flash 2016-collectie © Given

Jullie laten alles in China produceren, hoe zorg je voor een eerlijke productie?

“In China hebben we een eigen kantoor dat wordt gerund door een Nederlandse vrouw die daar woont, genaamd Bianca. Zij heeft een aantal Chinese werknemers onder zich die de werkzaamheden uitvoeren, waardoor wij er met z'n allen heel kort op zitten. We werken zonder tussenpersonen en hebben rechtstreeks contact met de fabriek. We gaan er vaak langs en weten daarom honderd procent zeker dat er bijvoorbeeld geen kinderarbeid voorkomt. Ik heb zelf kinderen en zou niet met mezelf kunnen leven als dit wél het geval zou zijn.”

"We worden nu door de sterren zelf gebeld en stylisten weten ons ook te vinden "

BN’ers lopen weg met jullie kleding, hoe is dat zo gekomen?

“Tijdens de lancering van onze eerste collectie heb ik meteen geïnvesteerd in PR. Het eerste half jaar had ik twee marketing- en PR-medewerkers in dienst en werkte ik samen met een PR-bureau. Dat kostte me bakken met geld, maar na een half jaar stond het merk wel. Omdat de kwaliteit goed is en de ontwerpen mooi, begonnen de BN’ers die kleding van ons gekregen of gedragen hadden, ons rechtstreeks te benaderen voor nieuwe items. En ook hierbij speelde mond-tot-mondreclame een grote rol. We worden nu door de sterren zelf gebeld en stylisten, zoals Fred van Leer en Danie Bles, weten ons ook te vinden.”

Wie heb je nog op je lijst staan om te kleden?

“Chantal Janzen, ik vind haar gewoon hartstikke leuk. Ik ken haar verder niet, maar bij haar heb ik echt het idee dat ze zichzelf is. Geen act, maar what you see is what you get. En ook Wendy van Dijk lijkt me super!”

De camelkleurige ‘Mia’-jas met de bijpassende ‘Dolly’-rok uit de herfst/ winter 2016-collectie. © Given
6/8
De camelkleurige ‘Mia’-jas met de bijpassende ‘Dolly’-rok uit de herfst/ winter 2016-collectie. © Given

Wat is de grootste uitdaging binnen het bedrijf?

“De markt verandert constant en razendsnel. Daar moet je goed op anticiperen en de trends goed blijven lezen, want je werkt in de mode altijd een jaar vooruit. Je kan niet achteroverleunen, maar moet scherp blijven. Ik maak echt weken van zestig á zeventig uur, want je moet overal constant bovenop zitten. Wat ikzelf in de modebranche erg merk, en dit is zeker ook in andere branches zo, is dat er heel veel nadruk op de ‘buitenkant’ wordt gelegd. Mensen met geld, laten dit graag zien. Sociale media, auto’s, reizen, allemaal prima, maar uiteindelijk wil ik dat Given er over twintig jaar nog steeds is en het enige wat ik daarvoor moet doen is heel hard werken. Als je iets wilt moet je niet het moment afwachten of denken dat je er al bent, want dat ben je eigenlijk nooit.”

"Als je iets wilt moet je niet het moment afwachten of denken dat je er al bent, want dat ben je eigenlijk nooit"

“Belangrijk in deze branche is om je focus te houden en te blijven beseffen waar je het allemaal voor doet. Natuurlijk mag je ook genieten en misschien moet ik dat soms ook iets meer doen, maar ik geniet ook als het personeel gelukkig is. Dat ik zie dat zij door hun baan en inkomen leuke dingen kunnen doen. Het is echt een verantwoordelijkheid om mensen in dienst te hebben, maar het hele teamgebeuren vind ik heel leuk om te zien.”

Waar doe jij het persoonlijk allemaal voor?

“Het mooiste compliment is als iemand iets van Given aanheeft en vertelt dat hij of zij daar écht gelukkig van wordt. Dan heb ik het idee, het klinkt misschien heel raar, dat ik een beetje aan het geluk van iemand heb kunnen bijdragen. Hoe mooi is dat? Iemand die straalt door kleding die jij ontworpen hebt. Ik vind dat het allermooiste wat er is, dat iemand dankbaar en blij is met onze kleding.”

Een look uit de herfst/ winter 2016-herencollectie.
7/8
Een look uit de herfst/ winter 2016-herencollectie.

“Daarnaast vind ik het prettig dat ik van deze baan kan leven. Ik hoef er niet rijk van te worden. Dat mag natuurlijk wel, maar hoeft niet. Zolang we thuis te eten hebben en het personeel kunnen betalen, vind ik het prima. Ik vind het leuk om de ontwikkeling van onze werknemers te zien en hun te helpen om het beste uit zichzelf te halen en uiteindelijk: working myself out of the job. Er moet in de toekomst namelijk wel een moment komen dat zij de toko zelf kunnen runnen.”

"Ik vind dat het allermooiste wat er is, dat iemand dankbaar en blij is met onze kleding"

Wat zijn de toekomstplannen voor Given?

“Ik denk dat we internationaal meer kunnen doen. We verkopen nu in Nederland en België en dat gaat echt top. Daarnaast zijn we met Engeland en Duitsland bezig, daar ga ik me in 2017 meer in verdiepen. Amerika? Ja, dat zou natuurlijk top zijn. Maar soms moet je ook tevreden zijn met wat je hebt en niet altijd zo onrustig blijven en jagen naar meer, meer, meer. Als het alleen bij Nederland en België blijft, is het ook goed. Verder willen we misschien nog eigen winkels openen, waar mensen goed en oprecht geholpen worden. Daarnaast hebben we sinds begin 2016 een label waar we ook ooit aan begonnen zijn, genaamd Heav’n, nieuw leven ingeblazen. Met Given richten we ons op de vrouw en met Heav’n meer op de jonge meiden. En nog een leuk nieuwtje, want in 2017 komt er nog een nieuw merk aan. Als laatste wil ik meer met goede doelen doen. Ik ben me al erg aan het oriënteren hoe we meer aan de maatschappij terug kunnen geven, want ja - it’s in the name - we zijn toch Given. Bijvoorbeeld, dat we voor ieder verkocht item een euro doneren aan een goed doel. Onze strategie zal zich hier zeker meer op gaan focussen.”

Een ontwerp uit de collectie van Given die werd geshowd tijdens de 25ste editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. © Team Peter Stigter
8/8
Een ontwerp uit de collectie van Given die werd geshowd tijdens de 25ste editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. © Team Peter Stigter

En jullie aankomende MBFWA-show, kun je al een tip van de sluier oplichten?

“We gaan iets aparts doen. Onze eerste show in juli 2016 was vrij plain. Daar hadden we bewust voor gekozen, want mensen moesten onthouden wie wij zijn en wat we ontwerpen. Dit jaar natuurlijk ook, maar we geven mensen ook een boodschap mee. Ik denk dat dit interview in de lijn ligt van die boodschap. Naast vrouwenkleding, proberen we ook wat van onze herencollectie te laten zien en de kans is groot dat er een aantal BN’ers meeloopt.”

"De kans is groot dat er tijdens onze show een aantal BN’ers meeloopt "

Heb je nog tips voor opkomende ontwerpers?

“Heb een visie, een droom en houd daaraan vast. Ik heb bij Given gemerkt dat toen ik iets meer van mijn visie afstapte, het minder ging. Ieder mens is uniek, dus ieder merk ook. Ik geloof dat als je ergens voor staat en je daar ook bij blijft, de bronnen vanzelf naar je toekomen. Dat is echt mijn levensmotto. Ik kom uit loondienst en heb geen rijke familie, maar toen ik dit idee had, kwamen er uit alle hoeken mensen die me hulpmiddelen aanreikten. En kijk eens waar we nu staan.”

Koop nu je tickets

De show van Given zelf bijwonen? Bestel nu je ticket voor de show op zaterdag 28 januari 2017 van 17.00u – 18.00u in de Gashouder.


Designer pagina

Given

Meer over designer
ADVERTISEMENT