ADVERTISEMENT

Studio M.E.N. over ontwerpen zonder artistieke concessies te doen

Een gesprek over het belang van samenwerken, bijzondere stockmaterialen en man-vrouwrelaties

Studio M.E.N. staat voor Maartje Janse (1992), Elysanne Schuurman (1989) en Nikki Duijst (1990). De drie modetalenten leerden elkaar kennen tijdens MOAM Collective 2016. De samenwerking beviel zo goed dat ze begin dit jaar besloten hun eigen modecollectief te starten. Hun eerste collectie presenteren ze op 16 juli tijdens de 27ste editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam.

Jullie besloten om na MOAM Collective 2016 samen door te gaan, vertel...

Elysanne: “Door MOAM zijn we erachter gekomen dat samenwerken het ‘Nieuwe Werken’ is. Je kunt samen sparren, reflecteren, afstand nemen en tot andere inzichten komen. We hebben allemaal onze eigen expertises en ideeën. Juist ook omdat we allen op verschillende academies hebben gezeten, namelijk Artez, HKU en KABK. Uiteindelijk kun je niet alles alleen, je hebt elkaar nodig om beter te worden.”

"Uiteindelijk kun je niet alles alleen, je hebt elkaar nodig om beter te worden."

 

Maartje: “Zeker in de huidige maatschappij is het belangrijk om je aan elkaar op te trekken en samen te werken. Met zijn drieën krijgen we meer gedaan en ons netwerk is veel groter. Bovendien motiveren we elkaar enorm en weten we dat we nooit alleen in ons atelier zitten.”

Nikki: “Voor de productiewerken we ook samen met Meesteropleiding Coupeur. Door hun verfijnde afwerkingen kunnen zij net die extra touch aan onze kleding geven. Daarnaast heeft Karlijne Opmeer voor onze collectie een kledingstuk gekleurd met bacteriën. Het resultaat hiervan is zowel in de show als tijdens de Future Generation-expositie op 15 en 16 juli te zien.”

Wat is de visie van Studio M.E.N. en jullie eerste collectie?

Elysanne: “Het begon met de slogan Es tut mir leid. Ich habe mich verwählt. Sorry, ik heb me vergist. De vraag die we onszelf stelden was: wat willen we in de modewereld bereiken? Willen we veel produceren en consumeren of juist heel duurzaam zijn? Deze frictie vinden we interessant. We profileren M.E.N. niet als een duurzaam merk, maar blijven hier wel over nadenken. Patroontechnisch zijn we bijvoorbeeld heel erg gefocust op zero waste.”

Nikki: “Uiteindelijk is duurzaamheid iets waar we graag mee bezig zijn, daarnaast vinden we het heel belangrijk om de artistieke waarde hoog te houden. We zoeken de grenzen tussen kunst en commercie op. Dit is onze eerste collectie samen en we voelen ons vrij om te spelen en te experimenteren met de toeschouwer.”

"Dat is ook ons hoofddoel: op artistiek vlak geen concessies doen, maar wel blijven nadenken over hoe het anders kan."
“In onze eerste collectie maken we gebruik van invloeden uit de rugbywereld en traditionele klederdrachten”, aldus Nikki Duijst. Model: Debbie Huisman © Annie van Noortwijk
1/2
“In onze eerste collectie maken we gebruik van invloeden uit de rugbywereld en traditionele klederdrachten”, aldus Nikki Duijst. Model: Debbie Huisman © Annie van Noortwijk

 

Maartje: “Dat is ook echt ons hoofddoel: op artistiek vlak geen concessies doen, maar wel blijven nadenken over hoe het anders kan. Wat voor ons heel goed werkt is ontwerpen met stockmaterialen van andere ontwerpers. Hierin vinden we een hele fijne vrijheid.”

Wat is het verhaal achter jullie stockmaterialen?

Elysanne: “We zijn met de auto naar Antwerpen gegaan om stoffen op te halen bij Ann Demeulemeester, A.F. Vandevorst en Dries van Noten. Het toppunt was dat we de sleutel van Walter van Beirendoncks huis kregen om een avond stoffen uit te zoeken. Ik heb daar in 2016 stage gelopen en het is natuurlijk fantastisch dat hij ons dit aanbod deed.”

"We zijn al deze topontwerpers heel dankbaar dat ze ons op deze manier supporten."

Maartje: “Ja, dat was echt een unieke ervaring. Zoiets doen ze niet zomaar en voor ons is het een waanzinnige ervaring dat ons bedrijf op deze manier een boost krijgt. We zijn al deze topontwerpers heel dankbaar dat ze ons op deze manier ondersteunen.”

"Onze show wordt een grote verrassing!” vertelt Maartje. Model: Debbie Huisman © Annie van Noortwijk
2/2
"Onze show wordt een grote verrassing!” vertelt Maartje. Model: Debbie Huisman © Annie van Noortwijk

Uit welke bronnen hebben jullie inspiratie geput?

Nikki: “Onze eerste collectie gaat over het spel tussen man en vrouw. Erg leuk, want wat zijn nu typisch mannelijke en vrouwelijk elementen en hoe pas je die toe in vormgeving en textiel? We maken gebruik van invloeden uit de rugbywereld en traditionele klederdrachten. Die strijdbaarheid van rugbyspelers is ook echt iets waar M.E.N. voor staat.”

Maartje: “We hebben onderzocht hoe het rugbyspel precies werkt en zijn ter inspiratie naar een rugbywedstrijd geweest. De collectie bestaat uit vijftien outfits, gelijk aan het aantal spelers per rugbyteam. Dit zijn we verder uit gaan bouwen.”

Hoe omschrijven jullie de echte M.E.N.-vrouw?

Elysanne: “Strijdbaar, humoristisch, gedurfd, tactvol, maar eigenlijk kan het iedere stoere vrouw of man zijn.”

Wat kunnen we van jullie show verwachten?

Maartje: “Het wordt geen traditionele show, maar een hele grote verrassing! We zitten dit keer meer op beleving en je raakt waarschijnlijk zelfs een beetje in de war.”

 

Benieuwd naar de eerste collectie van M.E.N.? Bestel snel je MBFWA-ticket voor hun show op 16 juli (17:00u-17:30u) in het Transformatorhuis.
Credits teaser: Photographer: Annie van Noortwijk; Model: Debbie Huisman


Designer pagina

Studio M.E.N.

Meer over designer
ADVERTISEMENT