ADVERTISEMENT

Raf Simons ontwerpt opnieuw stoffencollectie voor Kvadrat

Met zijn achtergrond als industrieel designer weet hij mode en interieur mooi samen te brengen

Voor hun nieuwste stoffencollectie is het Deense stoffenfabrikant Kvadrat een samenwerking aangegaan met de Belgische designer Raf Simons. De collectie werd onthuld met een speciale tentoonstelling in de National Acedemy of Design in New York. Een thuiswedstrijd voor Simons, die sinds zijn aanstelling voor modehuis Calvin Klein in New York gevestigd is. 

Simons’ liefde voor kunst kwam wederom tot uiting in deze vijfde collectie voor Kvadrat. Vele inspiratiebronnen uit verschillende tijdperken kwamen aan bod in de collecties die de ontwerper sinds 2014 voor Kvadrat ontwikkelt en ditmaal verwerkte hij het subtiele kleurgebruik wat geassocieerd wordt met pointillisme; de artistieke techniek die door impressionistische meesters als Vincent van Gogh, Georges Seurat en Paul Signac in de 19e eeuw werd toegepast.

Eendeneiblauw, sleutelbloemgeel, lavendel, donkere munt, droge-aardetinten en zacht blozend roze zijn de kleuren van het moment.
1/4
Eendeneiblauw, sleutelbloemgeel, lavendel, donkere munt, droge-aardetinten en zacht blozend roze zijn de kleuren van het moment.

Poëtisch kleurenpalet

Afbeeldingen uit het pointillisme worden vaak gekenmerkt door landschappen. Het uitgebreide kleurenpalet voor deze 2017-collectie van Kvadrat is gedempt en subtiel, zoals we in het voorjaar en de vroege zomer terugzien in de natuur. Het kleurenpalet bestaat dan ook uit poëtische klinkende natuurtinten als eendeneiblauw, sleutelbloemgeel, lavendel, donkere munt, droge-aardetinten en zacht blozend roze. Als aanvulling op de stoffencollectie zijn er ook kussens toegevoegd.

Begeerlijke accessoires voor in huis.
2/4
Begeerlijke accessoires voor in huis.

Van modestof naar meubelstof

Interdisciplinaire samenwerkingen zijn Simons niet vreemd. Hij studeerde af als industrieel ontwerper in Genk alvorens naar Antwerpen te vertrekken voor een modestudie. Daarnaast is hij fervent verzamelaar van hedendaagse kunst en modern design, waar hij veel inspiratie voor zijn werk uit haalt. Als geen ander weet hij de grenzen tussen diverse vormgevingsdisciplines te beslechten: “Ik was gefascineerd door de manier waarop de kleur- en weefprocessen in de modetextiel niet dezelfde beperkingen kennen als die van meubelstoffen. In de samenwerking met Kvadrat hebben we de subtiele kleur en textuur - die te vinden is in een tweed of bouclé - vertaald naar stoffen die geschikt zijn voor de toepassing op meubels. Vanwege het dichte weefsel dat nodig is voor een meubelstof, wordt de kleuring nog interessanter, bijna een schilderachtig effect.”

Door samenwerkingen zoals met Kvadrat toont hij aan overlappende vakgebieden als mode en interieur mooi samen te brengen. Zo figureerden de Kvadrat-stoffen meerdere malen in zijn catwalkshows, waaronder in Parijs in zijn menswear collecties voor herfst-winter 2015 en 2016, en twee shows van Dior waar hij toen de hoofdontwerper van was.

Verscheidene prints worden gecombineerd.
3/4
Verscheidene prints worden gecombineerd.
Simons studeerde af als industrieel ontwerper in Genk alvorens naar Antwerpen te vertrekken voor een modestudie.
4/4
Simons studeerde af als industrieel ontwerper in Genk alvorens naar Antwerpen te vertrekken voor een modestudie.
ADVERTISEMENT