ADVERTISEMENT

Het label Ann Demeulemeester toont opvallende collectie tijdens Paris Fashion Week

Het modehuis houdt vast aan de lijn van de grote meester Demeulemeester zelf

Donderdag 2 maart showde het label Ann Demeulemeester – dat inmiddels niet meer gerund wordt door de Belgische ontwerper zelf – de nieuwste collectie: een ietwat duistere doch romantische sfeer, met veel zwart-wit en opvallende hoofddecoraties.

Een zwarte, leren regenjas gedecoreerd met een witte, transparante, romantische hoofddecoratie. Vervolgens komt een transparante, wit-kanten top en hoofddecoratie van dezelfde stof voorbij, op een blauwfluwelen pantalon. Een zwartleren vrouwelijke jurk met bijpassende lange handschoenen. En wat te denken van een wijde, zijden, nude-kleurige jurk met kanten hoofddecoratie. Ja, dit is onmiskenbaar Ann Demeulemeester. Looks die even duister en mysterieus als vrouwelijk en – op een heel eigen manier – romantisch zijn. Het label, dat niet meer gerund wordt door de naamgever zelf, staat immers bekend om haar eigengereide stijl die zowel naar gothic cultuur als Japanse esthetiek refereert. Bovendien gebruikt(e) Ann Demeulemeester veel zwart-wit, met enkele grijs- en blauwschakeringen daartussen. Aan de stijl van de grote meester, mevrouw Demeulemeester zelf, houdt het merk grotendeels vast.

Romantische hoofddecoraties

Deze collectie voor herfst en winter 2017/18 is dus ook weer in lijn met de stijl die Demeulemeester al sinds de jaren 80 voert, al is het bij vlagen nog iets theatraler. Vooral de hoofddecoraties vielen op in deze collectiepresentatie, en smeden de verschillende looks samen tot één geheel. Wapperende, transparante stoffen zaten als losse hoofddoeken om de hoofden van de modellen, soms de ogen bedekkend. Sommige hoofddecoraties waren van kant, of eigenlijk geborduurd tule, andere van zwart en semitransparant materiaal. Creatief directeur Sébastien Meunier, die sinds drie jaar hoofdontwerper is van het label Ann Demeulemeester, vertelde Vogue naar aanleiding van de hoofdbedekkingen in de collectie: “Dit is een heel romantisch meisje die al haar kanten en oude kledingstukken combineert. Ze wil feesten, maar in een heel andere sfeer.” En anders dan anders, is deze collectie zeker.

Ann Demeulemeester en Sébastien Meunier

In november 2013 kondigde Ann Demeulemeester, die in 1981 afstudeerde van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, aan haar eigen label te verlaten. De Belgische ontwerper die bekend staat als een van de beroemde Antwerpse Zes, gaf toen als verklaring: “Er komt een nieuwe tijd aan zowel voor mij als voor het merk Ann Demeulemeester. Het is nu een volwassen merk met zijn eigen identiteit en erfenis, dat klaar is om zonder mij te groeien.” Begin 2014 werd Sébastien Meunier aangesteld aan nieuwe hoofdontwerper van het label Ann Demeulemeester, in maart dat jaar vond in Parijs de eerste show met een collectie van zijn hand plaats.

ADVERTISEMENT