ADVERTISEMENT

Haider Ackermann toont androgyne collectie in Parijs

De ontwerper toont ingetogen collectie geïnspireerd op het mannenpak

Na vooral bekend te staan als de koning van het draperen kiest Haider Ackermann ditmaal voor een symmetrische, mannelijke vormtaal, wat zomaar zou kunnen voortvloeien uit zijn positie als hoofdontwerper van Berluti. Een opvallend vrouwelijk detail bij deze overwegend androgyne show komt uit onverwachtse hoek…

Mannenpak

De modellen dragen een korte zwarte bloempotcoupe en er is op een paar geïriseerde  kobaltblauwe stukken en details in gebroken wit, weinig kleur in deze herfst-winter collectie van Ackermann te bekennen. Zwart, androgyn en ingetogen voeren de boventoon en de collectie valt het best te omschrijven als een vormstudie van het zwarte mannenpak met referenties naar het Japanse wabi sabi (de schoonheid van imperfectie) en de powerpakken van Claude Montana. Vrouwelijke tegenhangers komen in de vorm van sluike kokerrokken of een lange jurk van vloeiend materiaal die wordt doorbroken door een gouden streep, lijkend op een subtiel aangebrachte scheur. De silhouetten zijn scherp, met aandacht voor de taille en schouderpartijen.

Free the nipple

Om het geheel niet te over-dramatiseren heeft de ontwerper zachtheid toegevoegd in de vorm van een mouw, broekspijp, kraag en zelfs een korte jas uitgevoerd in fluffy Mongools lamshaar. De meeste aandacht ging tijdens deze show echter niet zozeer uit naar de collectie van Ackermann maar naar de Amerikaanse artieste Nicki Minaj, wiens aanwezigheid op de eerste rij niet onopgemerkt bleef. Al werd Minaj links en rechts geflankeerd door Franse mode-iconen Lou Doillon en Caroline de Maigret, het was het weinig verhullende décolleté met ontblote borst van Madame Minaj die de gemoederen (en social media) vooral bezighield. Aan publiciteit geen gebrek, de keuze van het rolmodel valt alleen te betwisten.

ADVERTISEMENT