ADVERTISEMENT

Kledingbibliotheek Bij Priester biedt jonge ontwerpers een offline platform

Onder andere items van Ester Haamke en Judith van Vliet trekken veel publiek

Kledingbibliotheek Bij Priester opende in maart haar deuren in Den Haag. Het is de verbindende factor tussen (jonge) ontwerpers, de kunstacademie en modeliefhebbers. In de winkel is kleding zowel te huur als te koop. 

Kledingbibliotheken steken steeds vaker de kop op, de een succescvoller dan de ander. Bij Bij Priester loopt het storm. Dat succes zou kunnen liggen aan het feit dat er alleen duurzame Nederlandse labels worden verkocht en dat de items uniek zijn. Bij Priester lijkt in de korte periode dat ze open zijn, dan ook al een heel duidelijke rol binnen het modesysteem te hebben verworven. Hoe dit zo is gelopen? Fashionweek.nl sprak medeoprichter Wendy Spier, die samen met haar broer Nick en schoonzus Amanda Hofman de winkel runt.

Bij Priester, wat een aparte naam. Daar zit vast een verhaal achter?

“Ja dat klopt. De familie Priester had 104 jaar lang de winkel gespecialiseerd in lederwaren en de reparatie daarvan. Toen wij het pand overnamen wilden we de naam en de reparatiedienst graag overnemen, vooral vanwege de bekendheid in de omgeving. Van daaruit hebben we het concept verder uitgewerkt en hebben we ook de aankleding aangepast, de kleedkamers zijn oude biechten.”

1/3

Jullie zijn nu twee maanden bezig, hoe bevalt het?

“Heel erg goed! Klanten kunnen bij ons kleding lenen als kopen, en van beide opties wordt gebruik gemaakt. We moeten het vooral hebben van mond-tot-mondreclame, we hadden gisteren nog een dame in de winkel die twee vriendinnen meenam en hen allebei zo enthousiast had gemaakt dat ze allebei een abonnement namen. Ik merk dat we mensen echt wat anders bieden dan de vele populaire vintagewinkels”

2/3

Wat voor merken hangen in jullie bibliotheek?

“We verkopen alleen duurzame kleding. De bibliotheek is een tegenreactie op fast fashion.  Als je erover nadenkt, bezit je zoveel kleding die je niet draagt. Veel duurzame Nederlandse labels krijgen bij ons een podium We hebben labels als Wintervacht, Ignore the Brand en Yunit. En verder hangen er items van ontwerpers Kim Philipsen, Judith van Vliet, Esther Haamke. Met name Esthers items zijn echt heel populair. Het is echt een plek voor jonge ontwerpers die zelf nog geen winkel hebben om hun kleding te promoten.”

3/3

Dus ontwerpers kunnen ook bij jullie aankloppen als ze deel willen uitmaken van jullie bibliotheek?

“Zeker! Er zijn al meerdere sieraden en accessoirelabels langs geweest ter kennismaking. En we hebben ook al aanbiedingen gehad van mensen die workshops zouden willen geven. Maar ook de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten was geïnteresseerd in onze winkel. Het is echt heel leuk om te zien dat zoveel verschillende disciplines hier enthousiast van worden.”

ADVERTISEMENT