ADVERTISEMENT

Duurzaam en niet duur: de 6 beste (online) adressen voor tweedehands designermode

Waar vind je de echte ‘pre-loved’ pareltjes?

De herwaardering van tweedehands designerkleding is een feit en dus komen er steeds meer winkels die zich hierin specialiseren, zowel on- als offline. Fashionweek.nl selecteerde de zes leukste adressen voor je. 

Duurzaam, niet zo duur

Zowel de mode-industrie zelf als veel consumenten lijken zich steeds bewuster te worden van het belang van duurzaamheid. Nu steeds meer bekend wordt over hoe veel (grote) modemerken hun kleding produceren, worden zowel ecologische productie als de arbeidsomstandigheden steeds beter. Maar naast deze meer verantwoorde manier van nieuwe dingen maken is er nog een ontwikkeling gaande: de herwaardering van tweedehands mode. Volgens kenner Heleen Hulsmann, die in haar eigen salon tweedehands mode doorverkoopt (zie hieronder) is er sinds een aantal jaren zelfs een ware aardverschuiving bezig als het gaat om de vraag naar tweedehands merkkleding. Deze ‘pre-loved’ items hebben al een ronde meegemaakt, maar zijn daarom niet minder mooi of interessant. Sommigen vinden het feit dat een stuk als een drager of draagster kende juist pluspunt. Het betekent immers dat een kledingstuk al met liefde gedragen is en kennelijk zo goed is gemaakt dat het best nog een ronde mee kan! Nog een voordeel: tweedehands stukken zijn bijna altijd minder duur dan eerstehands exemplaren. Want voor kleding geldt, vreemd genoeg misschien, niet wat voor tweedehands meubels inmiddels wel geldt: de klassiekers nemen met de jaren af in prijs, al zullen iconische Chanel-jasjes wel een zeker waarde behouden.

1. The Next Closet

“Waarom nieuwe spullen kopen als er al zoveel moois is?” Dat is wat Lieke Pijpers en Thalita van Ogtrop zichzelf afvroegen. Vanuit deze gedachte startten ze The Next Closet, een online marktplaats voor tweedehands designer-kleding. Het aanbod is groot: van hoog segmentmerken als Chanel, Carven en Prada tot betaalbaardere, Nederlandse merken als Amator, Rika en United Nude. Ook Van Ogtrop ziet, net als Heleen Hulsmann een ‘mindshift’ in de samenleving: “In het het nieuws hoort men over klimaatrampen, steeds meer mensen eten minder vlees, doen aan yoga en leven bewuster. Geweldig! We zouden allemaal meer voor onszelf en de aarde moeten zorgen, de textielindustrie is een grote milieuvervuiler.” Dit verklaart volgens Van Ogtrop ook de herwaardering van tweedehands designerkleding: er is ook grote hang naar kwaliteit en ambacht en minder naar nieuwe spullen. The Next Closet bedient zowel verkopers als kopers. Items aanbieden en vinden is makkelijk en gratis via de app of online. De prijzen worden bedacht door de verkopers maar gecontroleerd door The Next Closet. Ook controleren zij de kwaliteit en het merk. “Naast dat je hierdoor de mooiste designer juweeltjes kan vinden, ben je van een veilige aankoop verzekerd.” Wie inspiratie nodig heeft in het ruimte aanbod, kan een kijkje nemen in de kasten van bekende stijlvolle vrouwen zoals acteur Thekla Reuten en en ontwerper Alexandra Frida.

2. Salon Heleen Hulsmann

Ook Heleen Hulsmann verkoopt hoogsegment parels, zowel online als in haar salon in Amsterdam-Zuid. Dit Amsterdamse stijlicoon verkoopt sinds vijf jaar vanuit een salon in Amsterdam-Zuid. Jazeker, een salon: hier heerst de grandeur van salons van weleer, gecombineerd met de stijl en gezelligheid van nu. In de winkel worden ‘miskopen’ verkocht van vrouwen met veelal een ruimer budget, waarvan iedereen met een wat kleinere knip kan profiteren. Hulsmann: “Het begon allemaal toen ik kinderen kreeg en mijn eigen designerkleding, die ik had verzameld toen ik in de reclame werkte, wilde doorverkopen. Inmiddels verkoop ik vanuit de salon de ‘miskopen’ van mezelf en vele andere vrouwen.” Wat de vorige eigenaresse niet paste of stond, kan je op je gemak passen en indien gewenst aanschaffen bij Heleen. De winkel is op afspraak te bezoeken, maar laat dat je niet afschrikken! Een afspraak is zo gemaakt en Heleen en haar collega’s ontvangen iedereen hartelijk. En belangrijker nog: met eerlijk advies.  “Ik verkoop de miskopen van anderen, dus ik wil mijn klanten niks aansmeren. Ze krijgen mijn ongezouten mening.” Sinds kort decoreert Heleen ook designer kleding met de hand onder de noemer ‘X Salon’. Een selectie van het assortiment staat ook online. Nog een tip van Heleen: “Sommige merken, zoals Chanel, Balenciaga, Dries van Noten en Givenchy, zijn behoorlijk waardevast. Ze verliezen hun financiële waarde niet zo snel, het kopen ervan kan dus een goede investering zijn.”

Adres: De Lairessestraat 13B, Amsterdam. Alleen te bezoeken op afspraak. 

3. Vestiaire Collective

In hetzelfde virtuele straatje als The Next Closet opereert de internationale website Vestiaire Collective. Het aanbod is overweldigend groot, voor zowel mannen, vrouwen als kinderen. Hier kan je flink wat avonden rondsnuffelen, gelukkig zijn via ‘we love’ de favorieten van de organisatie te vinden om je een beetje op weg te helpen. Ook fijn is het dat Vestiaire controle checks doet, zodat namaken eruit gevist worden. Als verkoper kan je kiezen voor een VIP-service waarbij de website de hele verkoop voor je afhandelt, of je kan gemakkelijk zelf foto’s uploaden en je waar vervolgens zelf versturen. 

4. Kolifleur

Een andere hidden gem in Amsterdam is Kolifleur. Hier vind je geweldige tweedehands kleding uit het middensegment, even als nieuwe mode- en woonaccessoires van Nederlandse merken. De gezellige, lichte winkel zit in de populaire wijk de Pijp, maar het hoekpandje in de Amsterdamse Frans Halsstraat – waar het overigens voelt alsof je midden in Parijs loopt - zit niet meteen op iedereens looproute. En dat maakt het des te leuker hier eens binnen te stappen! Oprichter Eva Koolen opende Kolifleur in januari 2015, deels vanuit maatschappelijke overtuiging: “Ik ben heel erg betrokken bij het milieu en mensenrechten. Er wordt helaas zoveel kleding geproduceerd, veel meer dan we kunnen gebruiken. Je kunt ook minder kopen, maar dan wel stukken van goede kwaliteit die lang mee gaan, en die kan je ook tweedehands vinden.” Koolen, die rechten studeerde, wil consumenten een alternatief bieden voor fast fashion. Haar aanbod is relatief betaalbaar, niet veel duurder dan ketens als H&M en Zara. “Het scheelt niet veel geld, en als je bij mij tweedehands koopt belast je het milieu veel minder. De kleding is modern: ik verkoop wellicht niet de allerlaatste, vluchtige trends, maar de meeste kleding is niet ouder dan vijf jaar. Alles wat ik verkoop heeft een hedendaags silhouet, ik noem mijn aanbod dan ook niet vintage – want dat betekent eigenlijk enkele decennia oud – maar tweedehands.” Het modeassortiment van Kolifleur bestaat uit veel Isabel Marant en Filippa K,  maar ook Nederlandse merken als Avelon en Anecdote. Daarnaast verkoopt Kolifleur ook veel Dutch Design: prachtig en veelal handgemaakt keramiek, sieraden en leren accessoires van eigen bodem.

 

Adres: Frans Halsstraat 35, Amsterdam

5. Tami Kern

Een goede Nederlandse online aanbieder is Tami Kern. Via haar website verkoopt ze items waar “haar hart sneller van gaat kloppen”. Veel Chanel, maar bijvoorbeeld ook Azzedine Alaïa en Laurence Dacade. “Het zijn altijd kwalitatief hoogwaardige producten die zo simpel zijn dat ze jarenlang interessant blijven.” Volgens Tami Kern zijn dit soort designerkleding en accessoires ook nog eens goede investeringen. “Naar mate de tijd verstrijkt is een product lastiger te vinden, wordt daardoor schaarser en origineler, daardoor kan de waarde stijgen. Daarom verkoop ik graag Chanel, de kwaliteit van de jasjes is zo goed dat deze er na twintig jaar nog altijd uit zien als nieuw.” 

6. Odile Houx

In Maastricht zit Odile Houx, een winkel voor tweedehands merkkleding die al zestien jaar wordt gerund door Odile de Jong. Zo’n tien minuten lopen vanaf het centrum van de Limburgse stad kun je hier veel moois vinden. De Jong: “Ik gun al die kleding een tweede leven. Er hangt hier van alles: van Marni en Isabel Marant, tot Alexander Wang, Prada en Dior. We zitten niet ver van België, dus ik verkoop ook heel graag merken als Dries van Noten en Natan, Maxima’s favoriet. Hier in het zuiden houden we van klassieke merken, misschien wel meer dan in Amsterdam.” Wie het bijzondere aanbod wil zien, kan op de website kijken, maar de winkel heeft bewust geen webshop. De Jong verkoopt het liefst persoonlijk. “Het contact met klanten is belangrijk, ik vind het zo leuk iemand blij te maken met mooie kleding.” Ook zij merkt dat een steeds bredere groep vrouwen geïnteresseerd raakt in tweedehands designerkleding: “Steeds meer mensen realiseren zich dat je niet altijd iets nieuws hoeft te kopen. Er is bewustzijn dat je beter kan investeren in minder, maar dan wel echt mooie dingen. En bijzondere stuks zijn tweedehands nou eenmaal goedkoper.”

Adres: Jekerweg 122, Maastricht

Nog meer winkels

In Amsterdam zijn, behalve Kolifleur en Salon Heleen Hulsmann, nog een paar goede tweedehands zaken te vinden. PS Petit Salon heeft een mooi aanbod designerkleding. Even verderop zit Tamago, waar eveneens een uitgebreide selectie hangt. Ook bij Zo Goed als Nieuw zijn als je even zoekt schatten te ontdekken. Buiten de hoofdstad is, behalve Odile Houx, Seconda in Blaricum een goede optie, met veel klassieke dameskleding. In Antwerpen zit Rosier 41 waar uiteraard– veel mooie Belgische merken hangen als Maison Martin Margiela, Anne Demeulemeester, Raf Simons en Dries van Noten.

ADVERTISEMENT