ADVERTISEMENT

Blue Monday #7: de 6 denimboeken die je gelezen moet hebben

Nog maar een week tot de Amsterdam Denim Days

Volgende week starten de Amsterdam Denim Days. Het event voor iedereen die van spijkerstof houdt. Inlezen kan natuurlijk online, maar je kunt het ook grondiger aanpakken en een paar echte denimboeken uitpluizen. Fashionweek.nl selecteerde zes pareltjes.

1. Denim Dudes - Amy Leverton

De cover van Denim Dudes.
1/10
De cover van Denim Dudes.

Denim Dudes is het boek van denim consultant en designer Amy Leverton. Zij is verantwoordelijk voor de trendinstallaties die tijdens de Kingpins Show te zien zijn en ze geeft daar ook een presentatie over denimtrends. Haar boek Denim Dudes is een visueel feestje. Ze neemt je aan de hand van streetstyle beelden van denim enthousiastelingen en de heren die ertoe doen in de denimindustrie mee op reis naar Tokyo, Melbourne, Londen, Parijs, New York, Los Angeles, Milaan, Amsterdam, Stockholm, Barcelona en Berlijn.

Te koop via Bol.com.

Een interview met ontwerper Olaf Hussein in het boek Denim Dudes.
2/10
Een interview met ontwerper Olaf Hussein in het boek Denim Dudes.

2. Blue Blooded: Denim Hunters and Jeans Culture - Thomas Stege Bojer

De cover van Blue Blooded.
3/10
De cover van Blue Blooded.

De auteur, Thomas Stege Bojer, is tevens de oprichter van het online platform Denimhunters. Hij is zelfs wat men noemt een ‘denimhead’ en kon niet anders dan zijn passie en kennis bundelen in een boek. Blue Blooded is een eigentijds overzicht van denim. Het boek introduceert traditionele merken en ontwerpers die de industrie in beweging hebben gezet, maar behandelt ook het onderwerp ‘jeans’ in zijn geheel -van de rivets tot verschillende wassingen en van hun culturele geschiedenis tot een ​​aanbevolen selectie van winkels. En, natuurlijk, de dingen die elke denimhead moet weten. Zoals: hoe was je je spijkerbroek?

Te koop via Bol.com.
 

Een pagina uit Blue Blooded.
4/10
Een pagina uit Blue Blooded.

3. A Denim Story – Emily Current, Meritt Elliott, Hillary Walsh

De cover van A denim story
5/10
De cover van A denim story

Dit boek is eigenlijk expositie over denim in boekvorm, gecureerd door twee stylisten en denimliefhebbers. Emily Current en Meritt Elliott zijn het brein achter het luxe denimlabel Current/Elliott. A Denim Story is een inspirerende denim stijlbijbel, een visuele lofzang over denim. Aan bod komen iconische figuren als Marilyn Monroe, Patti Smith, Jane Birkin en Kate Moss en hun jeans, Amerikaanse klassiekers -afgeknipte en opgerolde broekspijpen, overalls en gescheurde rock ’n roll jeans-, denim die de meisjesachtige onschuld verbeeldt of juist stoere mannelijkheid, de tegenhanger: ‘Denim is het materiaal van onafhankelijkheid en zelfexpressie; tijdloos cool, authentiek, wat trends overstijgt en altijd sexy is.’

Te koop via Bol.com.

Een pagina uit A denim story.
6/10
Een pagina uit A denim story.

4. Denim: Fashion’s Frontier – Emma Mcclendon

De cover van Denim: Fashion’s Frontier
7/10
De cover van Denim: Fashion’s Frontier

Met een tentoonstelling over ’s werelds meest besproken materiaal kon een naslagwerk niet achter blijven. In de afgelopen 160 jaar is denim dankzij film, televisie en de reclamewereld geëvolueerd tot een symbool van rebellie, jeugd en coolness. Het boek verkent de veelzijdige geschiedenis van denim, onderzoekt de voortdurend veranderende relatie tussen denim en high fashion en bevat niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal van het in 1950 in Amerika opgerichte Denim Council.

Te koop via Bol.com

De expo van Denim: Fashion’s Frontier
8/10
De expo van Denim: Fashion’s Frontier

5. Denim: An American Story – David Little

De cover van Denim: An American Story
9/10
De cover van Denim: An American Story

Dat denim in het Amerika van de 19e eeuw groot is geworden staat buiten kijf. Auteur David Little, emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Harvard, verweeft de karakteristieken van het land wat zichzelf omschrijft als ‘stoer, individueel en jong van geest’ met de geschiedenis van het stevige, blauw katoenen materiaal. Inclusief mooie beelden van denim, variërend van de mensen die het dragen tot vintagestukken opgedoken op vlooienmarkten om little’s essays te illustreren.

Te koop via Bol.com.

6. Denim Style – Horst A Friedrichs

De cover van Denim Style.
10/10
De cover van Denim Style.

Als het meest veelzijdige materiaal in de mode leent denim zich perfect voor een overzicht van hoe trouwe denim fans de hen zo dierbare items dragen. Fotograaf Horst A. Friedrichs (wiens werk eerder stond in Stern, The Independent en The New York Times) struinde de straten van Londen af op zoek naar de interessantste en spannendste voorbeelden van denim fashion.

Te koop via Bol.com.

ADVERTISEMENT