ADVERTISEMENT

FashionLAB: Hoe gaat het nu met Saskia ter Welle?

Je hebt meegedaan aan FashionLAB, en dan?

Saskia ter Welle werkt vanuit haar lichte studio in Doesburg. In de grote etalage staan vier etalagepoppen gekleed in de collectie die de ontwerper in januari in Amsterdam presenteerde. ‘Vorige week liep er iemand langs die de show toentertijd gezien heeft in Amsterdam. Toen ze de poppen in de etalage zag staan vroeg zij meteen ‘is dit de nieuwe collectie?’ Ik vertelde dat dit dezelfde stukken zijn die ik in Amsterdam had getoond. De setting heeft zo veel invloed op de ervaring die mensen hebben. De kledingstukken laten een hele andere impressie achter wanneer de omgeving anders is. Dat is de kracht van zo’n show.’ 

De ontwerper presenteerde haar eerste collectie in januari tijdens Mercedes-Benz Fashionweek Amsterdam en verraste velen met een serie moderne en rauwe designs afgewisseld met kledingstukken vol rijk gedecoreerd borduurwerk. 

Hoe heb je FashionLAB ervaren?

"Overweldigend, in de meest positieve zin. Ik had van te voren geen idee wat mij te wachten stond. Het was een sprong in het diepe, maar het was het helemaal waard. Het is bijzonder om je eigen ontwerpen over de catwalk te zien gaan en zo iets groters neer te zetten dan het kledingstuk zelf. Als ontwerper had ik een bepaalde lijn in mijn hoofd zitten, een manier waarop ik het wilde aanpakken. Onderweg kwamen de mensen die meewerkten met hun eigen ideeën waardoor het uiteindelijk echt een samenspel van al die denkbeelden is geworden." 

Een van de looks uit de FW17 collectie van Saskia ter Welle © Team Peter Stigter
1/2
Een van de looks uit de FW17 collectie van Saskia ter Welle © Team Peter Stigter

Je hebt in 2010 een opleiding Broderie d’Art bij het beroemde Ecole Lesage gevolgd in Parijs en bent al langere tijd bezig met het ontwerpen van mode. Waarom toch nu showen?

Ik heb een soort omgekeerde carrière. Ik ben jong moeder geworden en heb inmiddels vier kinderen die allemaal volwassen zijn. Ik ben pas toen de jongste de deur uit ging fulltime voor mijzelf gaan werken. Door de jaren heen heb ik veel opleidingen en cursussen gevolgd, meegedaan aan vak wedstrijden, en ben uiteindelijk gespecialiseerd in couture. De manier van werken pas heel erg bij mij; aandacht voor detail, mooie materialen en tijd voor het maakproces. Het is een manier van werken waar je veel van jezelf in kan leggen. Ik wil geen naamloze kledingstukken maken die door de massa gedragen worden maar iets specifieks voor de drager, die zichzelf daar ook in terugziet. 

De show liet een heel ander beeld van borduurwerk zien dan verwacht. Was dat bewust?

"Borduurwerk is mijn specialiteit, al het borduurwerk wat te zien was tijdens de show is in dit atelier gemaakt, en ik heb veel kennis en techniek in huis op dit gebied. Het beeld wat mensen hebben bij borduurwerk is erg romantisch en klassiek. Ik wilde met de show graag laten zien dat de mogelijkheden met borduurwerk heel breed en interpretabel zijn; het hoeft niet romantisch en klassiek maar kan ook strak en modern zijn. Het is niet altijd het ‘prinsessengevoel’. Je kan met borduurwerk zo veel meer."

Je show droeg de naam ‘come fly with me’ en de modellen droegen veelal ouderwetse leren pilotenjassen en vliegeniersmutsen. Vanwaar je fascinatie voor vliegen?

"Er zitten verschillende kanten aan dat thema. Ik wilde aan de ene kant verwijzen naar de jaren ’20 en de opkomst van Coco Chanel, met haar revolutionair andere manier van kleden. Dat krachtige vrouwbeeld komt terug in mijn collectie. Dat vliegthema heeft een veel diepere laag. Voor mij is dit een soort moment van uitvliegen; doen waar mijn hart ligt en daar de ruimte voor voelen en nemen. Daar komt nog bij dat mijn man piloot is en wij heel veel vliegen in van die kleine vliegtuigjes. Dit brengt ons op veel bijzondere plekken en geeft het leven een totaal andere dimensie. Je komt los van het dagelijkse bestaan en gaat er op een andere manier naar kijken. Al die dingen samen komen terug in de show."

Dat moment dat je dit backstage allemaal bij elkaar ziet komen op de catwalk, hoe voelt dat?

“Fenomenaal. Onbeschrijfelijk. Ik denk niet dat ik dat gevoel kan uitleggen. Ik heb het nooit eerder meegemaakt. Ik heb de dagen daarna nog in een soort roes geleefd voordat ik weer landde op aarde. Geweldig gevoel. Ik dacht ook meteen; dit is wat ik wil. Ik wil die belevenis creëren van zo’n show.”

Wat is de volgende stap?

"Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van nieuwe manieren om naar buiten te treden met de volgende collectie. Ik wil niet klein blijven. Uiteindelijk moet dit uitgroeien tot een internationaal label met een brede internationale klantenkring. Wat betreft couture is de Nederlandse markt beperkt, veel van onze vaste klanten komen uit het buitenland. Misschien komt dat toch door die Nederlandse instelling, het overgrote deel van de vrouwen kleed zich toch vaak praktisch, de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ -instelling. Ik ben mij dus nu al aan het oriënteren op andere landen binnen Europa."

Een van de looks uit de debuutcollectie van Saskia ter Welle © Team Peter Stigter
2/2
Een van de looks uit de debuutcollectie van Saskia ter Welle © Team Peter Stigter

Designer pagina

Saskia ter Welle

Meer over designer
ADVERTISEMENT