ADVERTISEMENT

Welke MBFWA-show past het beste bij jou?

Showkeuzestress? Fashionweek.nl stelde zeven stijlthema’s op om uit te kiezen

De 26ste Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam – MBFWA – gaat bijna van start met wederom een prikkelend programma. Ben je besluiteloos? Wil je voor het eerst komen en heb je geen idee? Of weet je gewoon echt niet naar welke show je wilt gaan? Geen nood, want ondanks dat iedere designer zijn unieke identiteit en signatuur heeft, stelde Fashionweek.nl zeven stijlthema’s op die je helpen om de juiste keuze te maken.

1. Uit liefde voor spijkerstof

Heb jij een grote liefde voor de welbekende stevige, vaak katoenen, weefsels in keperbinding? Dan kun je tijdens de aankomende MBFWA helemaal los. ALA BLANKA toont in samenwerking met ITV Denim, waarmee ze ook de Global Denim Awards 2016 won, haar nieuwste spijkerbroekencollectie. ASTRID ELISEE debuteert met een show waarin ze haar zijden creaties samen laat komen met het werk van denimmaker Mick Keus. Sophie Hardeman zorgt met de vertoning van haar collectiefilm ‘Where the Grass is Greener’ voor een ware denim-experience en als kers op de taart showt Spijkers en Spijkers haar allereerste ‘Spijkers Denim’-lijn.

Spijkers en Spijkers toont haar allereerste ‘Spijkers Denim’-lijn. © Spijkers & Spijkers
1/7
Spijkers en Spijkers toont haar allereerste ‘Spijkers Denim’-lijn. © Spijkers & Spijkers

2. Prachtige prints

Zie jij liever een eclectische print dan een monochroom item? Alexandra Frida heeft haar ontwerpen voorzien van haar eigen Frida-print, die is gebaseerd op de microscopische afdruk van nachtvlindervleugels. Naast mode, toont ze tijdens haar show ook brilmonturen die ze heeft ontworpen in samenwerking met Eye Wish Opticiens. Bij Liselore Frowijn zijn eclectische prints in haar collectie eveneens een terugkerend thema. Ze laat zich hiervoor inspireren door zowel kunst, muziek, mensen en verschillende culturen. En speciaal voor haar aankomende show ontwikkelde ook Tess van Zalinge samen met aardewerkfabriek Royal Delft een print gebaseerd op het welbekende Delfts Blauw.

Liselore Frowijn tijdens de 25ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter
2/7
Liselore Frowijn tijdens de 25ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter

3. Op en top vrouw

Vrouwelijke silhouetten zijn er tijdens MBFWA in verschillende soorten, maten en vormen te vinden. Anbasja Blanken toont naast haar zowel ultra-vrouwelijke broeken als pantalons, voor het eerst ook bovenkleding. Met hun nieuwe label Spijkers Denim tonen Spijkers en Spijkers een collectie spijkerbroeken waarin vooral de vrouwelijke rondingen extra geaccentueerd worden. Daarnaast laat ASTRID ELISEE zien dat haar feminiene, zijden creaties perfect passen bij de stoere jeans van Mick Keus en toont GIVEN stijlvolle en verfijnde vrouwelijke looks met een modieuze twist.

ALA BLANKA tijdens de 25ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter
3/7
ALA BLANKA tijdens de 25ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter

4. Oh, zo romantisch

Ben je op zoek naar supervrouwelijke ontwerpen mét een vleugje romantiek? Zorg dan dat je een plek verovert bij de show van de Marokkaans-Nederlandse SAID MAHROUF, wiens werk bekend staat om zijn spannende drapeertechnieken en minimalistische en zeer vrouwelijke esthetiek. Voor uitbundige, sprookjesachtige couturejurken vol tule, zijde, pailletten en borduursels, kun genodigden bij Edwin Oudshoorn terecht. De show Eye Wish Opticiens presents Alexandra Frida  staat in het teken van de mystieke vertellingen van Duizend-en-een-nacht en Tess van Zalinge laat zien hoe sensuele lingerie en mode volgens haar samengevoegd moeten worden.

Edwin Oudshoorn tijdens de 23ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter
4/7
Edwin Oudshoorn tijdens de 23ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter

5. Experimenteel

Als jouw hart sneller gaat kloppen van kledingstukken die in het teken staan van ‘het experiment’, kun je onder andere terecht bij RE by Reconstruct & Sunandra Chandry Koning. De zes rebelse ontwerpers van Reconstruct zoeken in hun werk naar een herdefiniëring van het huidige modesysteem. Tijdens MBFWA showen ze samen met Sunandra Chandry Koning, die bekend staat om haar creaties waarin het doen van onderzoek centraal staat. Meer onorthodoxe creaties die spelen met verhoudingen en structuren, kunnen worden bekeken in de collectiefilm ‘Where the Grass is Greener’ van HARDEMAN.

Re by Reconstruct © Reconstruct
5/7
Re by Reconstruct © Reconstruct

6. Kleren maken de man

Of MBFWA alleen een vrouwenaangelegenheid is? Zeker niet! Mening show staat in het teken van dé mannenmode van dit moment. Houd je van clean en strakke ontwerpen? Zorg dan dat je bij de show van het ontwerpersduo Schepers Bosman zit. Naast vrouwenkleding toont GIVEN voor het eerst ook delen uit hun herencollectie. Tijdens de filmpresentatie van Hardeman kun je zien welke ideeën zij heeft over stoere unisekskleding en laten RE by Reconstruct & Sunanda Chandry Koning hun visie op experimentele mannenmode zien. Bovendien vind je bij Bound Amsterdam uitsluitend in Italië geproduceerde mannenkleding, waarmee het label het gat van het hogere mannenmodesegment hoopt op te vullen.

BOUND Amsterdam tijdens de 25ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter
6/7
BOUND Amsterdam tijdens de 25ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter

7. Casual

Ben je benieuwd wat de hedendaagse ontwerpers in petto hebben als het gaat kleding voor alledag? Given toont voor de tweede keer op een rij een draagbare, elegante en classy collectie met de focus op het innerlijk. De ontwerpers van Schepers Bosman delen hun kijk op een draagbare unisekscollectie die is geïnspireerd op hun ArtEZ-afstudeershows in 2011. Spijkers en Spijkers lanceert haar nieuwste label Spijkers Denim met spijkerbroeken die zowel chique als casual te dragen zijn. ASTRID ELISEE laat zien hoe je zijden materialen iedere dag kunt dragen en het geesteskind van Sheila Lopes Alfonso en Maras Rejaän, Bound Amsterdam, presenteert een makkelijk te combineren collectie die is geïnspireerd op de Amerikaanse hood.

Given tijdens de 25ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter
7/7
Given tijdens de 25ste editie van MBFWA. © Team Peter Stigter

Koop nu je kaarten

Voor de meeste shows zijn nog kaarten beschikbaar. Bekijk snel het hele programma en maak je keuze!

ADVERTISEMENT