ADVERTISEMENT

Earth Matters: het belang van duurzaamheid, nu en in de toekomst

Lidewij Edelkoort co-cureert tentoonstelling in het TextielMuseum

In eerdere artikelen over trends in de mode en retail is duurzaamheid een wederkerend thema. En het is goed dat het de gemoederen bezighoudt, want zoals al vaker is gesteld: de textielindustrie is de op één na meest vervuilende. Met de tentoonstelling ‘EARTH MATTERS’ en een 136 pagina’s tellende gelijknamige publicatie wil TextielMuseum Tilburg het belang van duurzaamheid in maakprocessen onderstrepen.

Experimenten

Voor de tentoonstelling werd een van ’s werelds meest bekende trendforecasters, Lidewij Edelkoort, aangetrokken. Samen met collega Philip Fimmano – art director van Studio Edelkoort/Edelkoort Exhibitions – cureert zij de tentoonstelling. ‘Earth Matters’ belicht de wereldwijde ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde. Aan de hand van vier thema’s worden experimenten getoond - van mode tot design - die bijdragen aan een duurzamere productieproces, zowel op kleine als op grote schaal. "We staan aan het begin van een eeuw van reflectie en radicale verandering. De ecologische misstanden, overconsumptie, hebzucht en het geweld van de vorige eeuw moeten worden gecompenseerd. Voor het eerst ontstaat een postfossiele maatschappij, waarin het gebruik van natuurlijke ingrediënten en alternatieve energiebronnen ons hoop biedt voor de toekomst”, aldus Lidewij Edelkoort.

Duurzaamheid en esthektiek

Oorsprong van het materiaal en het productieproces, innovatie en de herontdekking en -waardering van ambachten en lokaal geproduceerde producten staan centraal in de diverse projecten die in vier thema’s zijn onderverdeeld en met elkaar verbonden worden door veertig internationale designers, kunstenaars en producenten: ‘Stil staan bij de oorsprong', 'Ingrediënten verzamelen', 'Materialen heruitvinden' en 'Duurzame productie. “Vandaag de dag zien we dat steeds meer kunstenaars en ontwerpers onderzoeken hoe duurzaamheid en schoonheid gecombineerd kunnen worden. Men gaat op zoek naar verfijning en esthetiek. Het TextielMuseum heeft alle ingrediënten in huis om – bezoekers en gebruikers – kennis te laten maken met de basisprincipes van het 'maken 2.0': personaliseren, duurzaamheid en de nieuwste technieken”, stelt Errol van de Werdt, directeur TextielMuseum.

Productiecyclus 2.0

Kort samengevat zijn de vier thema’s een uitgebreid onderzoek van innovatief design, textiel, garens en materiaal die tezamen de nieuwe duurzame cyclus in de textielindustrie vertegenwoordigen:

  • De rijke roots en historie van moeder Aarde; unieke aspecten van dieren en planten leert een nieuwe generatie designers de ware definitie van ‘oorsprong’.
  • Natuur (milieuvriendelijkheid) en maatschappij (levensonderhoud)  opnieuw met elkaar verbinden door de juiste (organische) ingrediënten te verzamelen en te catalogiseren.
  • Recycling en reïncarnatie van materialen door middel van high- en low tech methodes.
  • Huisnijverheid en oude technieken wordt nieuw leven ingeblazen om zo duurzamere productieprocessen te realiseren.

De tentoonstelling EARTH MATTERS is van 10 juni t/m 26 november te bezoeken in het Textielmuseum te Tilburg. Teksten en essays van de samenstellers en participanten aan de tentoonstelling zijn gebundeld in een 136 pagina’s tellende publicatie, welke verkrijgbaar is voor €14,95. Voor meer informatie kun je kijken op de website van TextielMuseum.

'Tactile Corpuscules’ door Sanne Muiser © Studio Pluis
1/7
'Tactile Corpuscules’ door Sanne Muiser © Studio Pluis
'Magnetic Shoe’ door Jólan van der Wiel ism Iris van Herpen.© Yannis Vlamos
2/7
'Magnetic Shoe’ door Jólan van der Wiel ism Iris van Herpen.© Yannis Vlamos
'Oki Naganode’ door Julia Lohmann © Petr Krejci
3/7
'Oki Naganode’ door Julia Lohmann © Petr Krejci
'Temple Blessings’ door dosa © dosa
4/7
'Temple Blessings’ door dosa © dosa
'Forest Wool’ door Tamara Orjola ©DEA/Ronald Smits
5/7
'Forest Wool’ door Tamara Orjola ©DEA/Ronald Smits
'Changing Vase’ door Dirk vander Kooij ©Studio Dirk vander Kooij
6/7
'Changing Vase’ door Dirk vander Kooij ©Studio Dirk vander Kooij
'CaCO3’ door Laura Lynn Janssen en Thomas Vailly © Floor Knaapen
7/7
'CaCO3’ door Laura Lynn Janssen en Thomas Vailly © Floor Knaapen
ADVERTISEMENT