ADVERTISEMENT

New York Fashion Week: student Rushemy Botter toont zijn collectie

De 30-jarige ontwerper werd met zijn mannencollectie geselecteerd door het New Yorkse talentenagentschap V files

Het kwam voor Rushemy Botter totaal uit de lucht vallen, de uitnodiging van V Files Runway om te tonen tijdens de New York Fashion Week. Onder meer Naomi Campbell nodigde hem uit. "Ik vroeg me af of dit een grap was."

Masterstudie

De op Curaçao geboren ontwerper heeft er al een behoorlijk studietraject op zitten. Hij begon negen jaar geleden een technische mbo-opleiding (hij wilde eerst architect worden) en deed eerst nog een jaar aan de KABK voordat hij zich meldde in Antwerpen om aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten onder de bezielende leiding van Walter van Beirendonck verder te studeren. Zelf zegt hij zelfs nog een masterstudie in Londen of Parijs te ambiëren, en hij droomt ervan om met zijn vriendin Lisi een eigen high-end label op te richten.

V Files Runway

Maar eerst toonde Botter op woensdag 7 september zes nieuwe outfits in het verlengstuk van zijn derdejaarscollectie tijdens de zevende editie van V Files Runway. Hij werd door niemand minder dan de beroemde make-up artist Pat McGrath, topmodel Naomi Campbell, de in Los Angeles gevestigde designer Jerry Lorenzo (Fear of God), Rihanna's stylist Mel Ottenberg en rapper Young Thug, geselecteerd om hieraan deel te nemen. Totaal onverwachts voor de jonge designer getuige zijn uitspraak in eeninterview met de Nederlandse Vogue: "Toen ik werd benaderd vroeg ik eerst of dit soms een grap was." V Files Runway is een showcase waar opkomende ontwerpers, stylisten, haarstylisten, visagisten en modellen hun krachten bundelen, zodat ze in de vorm van een catwalkshow hun talenten kunnen laten zien aan prominenten uit de New Yorkse modescene (en de rest van de wereld). Afgelopen editie nam er ook al een Nederlandse ontwerpster én Lichting 2015-kandidaat deel aan V Files Runway: Sophie Hardeman. Naar het schijnt legt het haar geen windeieren; haar ontwerpen worden verkocht bij het welbekende Parijse concept store Colette.

 

 

Actueel en verrassend

Zou voor Rushemy Botter ook een gouden (mode)toekomst in het verschiet liggen? Zijn collectie is in ieder geval actueel door het gebruik van patches en teksten, en hij gebruikte verrassende invalshoeken. Zo liet hij zich inspireren door een reis naar de Dominicaanse Republiek en in het bijzonder een arm jongetje wat hij daar ontmoette: "Door een gebrek aan kleding had hij van twee sweaters één kledingstuk gemaakt", maar ook door een gewelddadige Nieuw-Zeelandse motorbende - de Mighty Mongrel Mob: "Ik beschrijf het als een stam, maar het is meer eigentijds. Ze hebben hun eigen regels en vormen een soort familie. Ze hebben mijn visie voor de collectie beïnvloed, echter houd ik er mijn eigen unieke idee van een stam op na." Als positief antwoord hierop creëerde hij een protestleger wat juist leuzen als 'Enemy of Terrorism' en 'Enemy of Racism' propageert, verwijzend naar de huidige tijdsgeest.

Prestatie

Botter begint pas deze maand aan zijn laatste jaar van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het is dus een hele prestatie dat hij alvorens zijn carrière te starten al zijn werk kon tonen tijdens de New Yorkse modeweek. Wat wellicht heeft meegeholpen is dat hij met zijn 3e jaars collectie de IFF (International Fragrances & Flavors Inc.)-award heeft gewonnen, waarmee hij een eigen parfum mag gaan ontwikkelen. Een beetje de omgekeerde wereld aangezien de meeste modelabels zich pas later toeleggen op de ontwikkeling van een geur. Toch heeft Botter er al over nagedacht en tegen 1Granary.com zegt hij: "Als ik mijn collectie in een parfum zou vertalen, dan denk ik dat het een natuurlijke, frisse en poederige geur zou zijn." Hybride. Net als zijn ontwerpen die geheel passen in het genderloze modebeeld wat we steeds meer zien.

Bronnen: 1Granary.com en Vogue.nl

Headerfoto: ©Team Peter Stigter

ADVERTISEMENT