ADVERTISEMENT

De aan DAE-afgestudeerde Océane Algaron is een waar accessoire-talent

De Franse ontwerper maakt de mooiste tassen met een boodschap

Océane Algaron is een Franse ontwerper, vers van de Einhovense Design Academy en klaar om de wereld te veroveren. Haar treffende ontwerpen vallen op door hun eenvoud, maar ook door hun duidelijke boodschap. Neem nu haar afstudeerproject ‘Play My Game’, waarmee ze de drager van de tassen uitdaagt om ook als volwassene het leven soms niet al te serieus te nemen. 

Algaron’s ontwerpen voor haar studie 'Man and Identity' zijn stuk voor stuk doordacht en gewoonweg goed uitgevoerd. Bovendien zijn items uit eerdere project als de sieradenhouders echt bruikbaar. Hoe komt ze tot haar ontwerpen en hoe heeft haar studie haar gevormd? Fashionweek.nl stelde 7 vragen aan het jonge talent. 

Play my Game
1/12
Play my Game
Play my Game
2/12
Play my Game
Play my Game
3/12
Play my Game

Waarom koos je voor een opleiding aan DAE?

"Na mijn studie Textiel Design in Parijs wilde ik graag naar het buitenland, zowel om mijzelf te verrijken met andere culturen als het verbeteren van mijn Engels. Via een aantal meiden van mijn school leerde ik meer over DAE. Ik raakte geintereseerd en heb me verdiept in de mogelijkheden. Ik maakte al snel de keuze om me aan te melden, ik had er een goed gevoel bij, bij de atmosfeer, maar ook bij de manier van werken. Het was een heel spontane keuze eigenlijk. Het was ook de enige school waar ik me voor heb ingeschreven."

Je hebt de studie ‘Man and Identity’ gedaan, wat houdt dat precies in?

"Ik vind het altijd lastig om dat te omschrijven want de studie is heel breed. De studenten zijn misschien makkelijker te omschrijven; ze zijn erg gevoelig voor de ontwikkelingen in hun omgeving, ze zijn een soort sponzen die alles om zich heen in zich opnemen. Deze kennis gebruiken ze om de toekomstige trends en voorkeuren te vertalen naar mode, textiel, producten en video’s. Ze spelen met kleur, materialen en vormen om visuele gevoelens aan te wakkeren."

Play my Game
4/12
Play my Game
Play my Game
5/12
Play my Game
Play my Game
6/12
Play my Game
Play my Game
7/12
Play my Game

Je eindcollectie bestaat uit accessoires, hoe komt het dat je interesse daar ligt?

"Het was een heel instinctieve keuze. Toen ik ging afstuderen dacht ik bij mezelf: “wat wil ik nu echt, waar haal ik plezier uit?” Ik realiseerde me dat van mijn favoriete projecten tot dan toe, drie van de vier bestonden uit accessoires, en in het bijzonder tassen. Toen werd ik me pas bewust van mijn echte wens; ik had er nooit zo bij stil gestaan, ik deed het gewoon. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor mode, maar het fijne aan accessoires vind ik de vrijheid die je ermee hebt. Zowel in vormen als materialen vind ik het fascinerend om op onderzoek uit te gaan en te experimenteren."

Wat inspireert je?

"Heel veel verschillende dingen. Alles kan op zijn eigen manier inspirerend werken, het is maar net hoe je de dingen bekijkt. Ik heb uiteraard wel wat voorkeuren, zoals gebouwen. Ik ben bezeten van hun ritme, kleuren en de patronen op de gevels. Een paar voorbeelden hiervan vind je op mijn website. Daarnaast woon ik sinds mijn afstuderen weer in Parijs, dus heb ik de mogelijkheid om veel tentoonstellingen te bezoeken. Maar ik hou ook van lezen en films kijken. En uiteraard houd ik altijd mijn ogen open, waar ik ook ga!"

Hoe kwam je afstudeerproject tot stand?

"Nadat ik ervan overtuigd was dat ik iets met tassen wilde doen, begon ik na te denken over het begrip ‘volwassen’ en alle verplichtingen en restricties die daarbij horen. Op school, op werk, thuis; het blijft terugkomen. Het is zowel een obstakel voor de creatieve vrijheid van een persoon, als voor zijn/haar algehele gezondheid. Daarom besloot ik om accessoires te creëren die ons zouden verlossen van deze sociale druk, en een tool te ontwikkelen die onze onschuld en fantasie zou hervinden."

Deformed Reality
8/12
Deformed Reality
Deformed Reality
9/12
Deformed Reality
Deformed Reality
10/12
Deformed Reality
Light Blocks
11/12
Light Blocks

Hoe zie jij je verdere carrière voor je?

"Nou ik ben pas begonnen bij de Franse Elle, dus daar leer ik op dit moment nog heel veel. Maar ik denk dat ik later graag weer wat creatiever aan de slag ga, of mijn eigen project voortzet naast mijn baan."

Zijn je accessoires al te koop?

"Zeker, je kunt me hier persoonlijk voor benaderen. Alle items zijn handgemaakt door mijzelf, dus ze kunnen gemaakt worden zodra iemand er eentje wil."

Neem hier contact op met Océane als je geïnteresseerd bent in haar ontwerpen. Meer zien van de ontwerper? Bekijk hier haar Instagram.

Play the Game
12/12
Play the Game
ADVERTISEMENT