ADVERTISEMENT

De kunst van het weglaten: Aynouk Tan over minimalisme

Mode-icoon Aynouk Tan over minimalisme, stoeptegels en Ikea-tassen

Wanneer je #minimalism intypt op Instagram krijg je meer dan zes miljoen beelden te zien. Witte sneakers, simplistische outfits en strak gestucte betonnen muren. Blijkbaar valt alles wat stijlvol doch sober is onder deze noemer. Ondanks dat de minimalistische levensstijl pleit voor minder spullen, lijdt het vaak tot de aanschaf van meer (minimalistische) items. Niks minimaals aan. Hoe zit dat precies? Fashionweek vroeg het modejournalist, stylist en mode-icoon Aynouk Tan, die vooral bekend staat om haar maximalistische outfits. 

"Mode is voor mij in eerste instantie een vorm van zelfexpressie, een manier om mijzelf te uiten."
Marco ter Beek
1/2
Marco ter Beek

Wat is mode voor jou?

Mode is voor mij in eerste instantie een vorm van zelfexpressie, een manier om mijzelf te uiten. Dat is meteen het moeilijke misverstand over mode. Voor veel mensen zijn er bepaalde regels en oordelen verbonden aan mode; over wat in is en wat uit is, wat goed en wat niet goed is. Voor mij gaat mode veel meer over de mogelijkheid om te veranderen, te ontwikkelen en een nieuwe identiteit aan te nemen. 

Hoe past minimalisme hier binnen?

Minimalisme is een heel breed begrip. We beseffen met zijn allen dat we te veel consumeren. Een trend als minimalisme is daar een reactie op. Het is alleen jammer dat we er niet minder om gaan kopen, we kopen gewoon andere spullen. Dolly Parton schijnt ooit gezegd te hebben “It takes a lot of money to look this cheap.” Nu gebeurd hetzelfde met deze trend; het kost heel veel geld om er zo minimalistisch uit te zien. Minimalisme wordt esthetisch gedachtegoed en het gaat niet meer om de vraag die hierachter ligt. Binnen de kunst -waar deze term vandaan komt- vroegen kunstenaars binnen het minimalisme zich af wat een gewoon object echt betekent. Zijn een paar stoeptegels in een museum, zoals Carl Andre deed, nog gewoon stoeptegels? Of is het meer? Uiteindelijk vond minimalisme zijn weg in de mode en het design, maar ging iets anders betekenen. De boodschap erachter is weggevallen, maar de esthetiek ervan gekapitaliseerd. We geven nu enorm veel geld uit aan dat ene perfecte witte T-shirt, terwijl de stroming juist pleit voor minder consumeren. 

"Het kost heel veel geld om er zo minimalistisch uit te zien."
2/2

Jij kiest er met jou extravagante manier van kleden voor om iets anders te zeggen, waarom?

Ik vind het belangrijk om voor lul te staan. Ik kies bewust voor een bijna clowneske outfit, als parodie op de mode an sich. Ik wil iets ontwrichten. Daar zijn die kleren een middel voor. Maar in essentie ben ik juist erg minimalistisch; ik koop weinig nieuw, mijn kleding komt voor het grootste deel van de kringloop. Ik probeer elementen die we in ons dagelijks leven tegen komen opnieuw te definiëren. Ik draag nu bijvoorbeeld mijn Gucci-petje heel vaak, zo’n cap zoals van die hangjongeren dragen, en confronteer mensen met hun eigen oordelen over zo’n kledingstuk. 

Die reactie zie je ook binnen de mode zelf. Modeontwerpers doen dit ook, die geven een andere betekenis aan dingen en dan wordt het mode. Neem bijvoorbeeld de Ikea-tas van Balenciaga, Demna Gvasalia [creatief directeur van Balenciaga] ontwerpt een tas die op twee druppels water lijkt op een blauwe Ikea-tas, maar vraagt er wel 1700 euro voor. Hij speelt heel erg met de manier waarop de mode is ingericht en zet zo vraagtekens bij de industrie. Dat is eigenlijk in essentie waar minimalisme ook over gaat, die verwarring over de betekenis van stukken, alleen zijn we dat vergeten. 

ADVERTISEMENT