ADVERTISEMENT

Tips voor veganistische mode: de 9 mooiste diervrije modemerken

Steeds meer Nederlandse en Vlaamse ontwerpers richten zich op diervrije kleding

Het aanbod van veganistische mode breidt zich langzaam uit in Nederland. Experts Willa Stoutenbeek, Abigail en Lavinia Bakker en Isabella en Loulou Machinè tippen de leukste veganistische merken.

“De modetrends lijken jaren achter te lopen op de ontwikkeling in onze eetcultuur. Zo’n twintig jaar lang at ik als vegetariër in restaurants noodgedwongen geitenkaassalade of risotto, sinds een paar jaar is het aanbod uitgebreider. Qua kleding en accessoires komen er nu in Nederland eindelijk pas langzaamaan alternatieven voor dieronvriendelijk geproduceerde producten.” Aan het woord is Willa Stoutenbeek, oprichter van W.Green: een communicatie-en strategisch adviesbureau voor ‘groene’ en eerlijke mode- en lifestylemerken. Ze geldt als een van dé experts op het gebied van duurzame mode in Nederland. Als modeprofessional en als consument kiest ze bewust voor diervriendelijke merken. “Toch ben ik ook niet heiliger dan de paus: ik draag wel leren schoenen, maar probeer ze dan altijd tweedehands te kopen. Eigenlijk vooral omdat er naar mijn smaak nog niet genoeg aantrekkelijke alternatieven zijn.”

"Voorloper Stella McCartney produceert al jaren diervriendelijk, maar zelfs een mainstream merk als American Apparel heeft nu ‘vegan leather pants’ in de collectie."

Toch verandert dat nu eindelijk, aldus Stoutenbeek. “Voorloper Stella McCartney produceert al jaren diervriendelijk, maar zelfs een mainstream merk als American Apparel heeft nu ‘vegan leather pants’ in de collectie.” Ook Abigail Bakker, die samen met tweelingzus Lavinia zowel de Geitenwollenwinkel als kledingmerken Real Fake en Geitenwollenshirts startte, constateert dat het aanbod veganistische mode uitbreidt. Zussen Isabelle en Loulou Machinè startten vorig hun jaar hun veganistisch blog Go With The Glow, met adviezen voor een plantaardige levensstijl. Stoutenbeek, De gezusters Bakker en Machinè tippen hier de leukste diervriendelijke modemerken.

1. Noumenon

Recentelijk lanceerde Amfi-alumnus Dena Simaite het merk Noumenon, dat mooie en relatief betaalbare vegan fashion aanbiedt. “Wat interessant is aan Noumenon is dat ze niet alleen duurzaam produceert, maar ook nog eens innovatieve materialen inzet. Daarmee trekt ze, met de juiste esthetiek, vegan fashion uit de ‘suffe hoek’”, aldus Stoutenbeek.
“Natuurlijk gebruikt Simaite ook gangbare, plantaardige stoffen als honderd procent biologisch katoen en linnen, maar ze produceert ook bijvoorbeeld tops van Cupro, gemaakt van houtvezel.” Noumenon maakt twee keer per jaar een nieuwe collectie, die nu al verkrijgbaar is via de webshop.

1/3

2. Geitenwollenwinkel en Real Fake

De tweeling Abigail en Lavinia Bakker bracht hun jeugd door op een paardenboerderij. De liefde voor dieren zat er al jong in, al jaren zijn ze vegetariërs. Negen jaar geleden besloten ze zich ook veganistisch te kleden. “We hadden een hondje, daar hielden we zo veel van dat we dachten: we houden toch ook van onze huisdieren, waarom niet van de dieren die we eten of dragen?”, aldus Abigail. Zo’n drie jaar geleden startten ze daarom hun merk Geitenwollenshirts: betaalbare, fair trade geproduceerde T-shirts van honderd procent organisch katoen. Toen die een succes bleken openden ze in december 2014 hun Geitenwollenwinkel in Amsterdam, waar ze eerlijke en duurzame merken verkopen. Tegelijkertijd startten ze ook vegan modemerk Real Fake.

Bakker: “Het begon allemaal toen ik een paar jaar geleden in een neppe bontjas van mijn moeder door de stad liep. Ik vreesde dat mensen dachten dat het echt bont was, dat wilde ik niet. Dus plakte ik een grote sticker met ‘fake’ op mijn rug. Veel mensen kwamen naar me toe omdat ze het een cool statement vonden. Meteen ontstond het idee voor Real Fake, dat wil laten zien dat je geen dier hoeft te gebruiken om mode met dezelfde luxe en kwaliteit te dragen.”

Geitenwollenwinkel in de Utrechtsestraat
2/3
Geitenwollenwinkel in de Utrechtsestraat
De nepleren tas van Real Fake
3/3
De nepleren tas van Real Fake

3. Denise Roobol

De Rotterdamse Denise Roobol heeft haar eigen veganistische tassen- en accessoire-merk. Minimalistische en functionele tassen, gemaakt van high tech-materialen uit Hongkong en omgeving: een goed alternatief voor leren accessoires. “Denise Roobols ontwerpen zijn heel mooi, een beetje Matt & Nat-achtig”, aldus Willa Stoutenbeek. Matt & Nat is een Canadees veganistisch accessoiremerk.

4. IIWII Cork

Voor veganistische tassen en portemonnees tippen Isabella en Loulou Machinè ook nog IIWII, oftewel It Is What It Is. “Dit mooie, duurzame winkeltje op de Binnen Oranjestraat in Amsterdam verkoopt accessoires gemaakt van kurk. Een aanrader.”

5. Hempje

Hempje is een Amsterdamse merk dat uniseks hemdjes maakt van 55 procent hennep: een interessant alternatief voor katoen. Hennep is sterk en zacht en verbruikt bij de productie veel minder water dan katoen, dat per kilo zo’n 15.000 liter water nodig heeft. Bakker: “De modewereld praat al jaren over alternatieven voor katoenproductie. Biologisch katoen gebruikt bijvoorbeeld regenwater in plaats van rivier- of beekwater, wat al beter is. Naar ons idee is vooral de eerlijke productie belangrijk: er zijn zoveel mensen in de wereld afhankelijk van de groei van katoen, als je dan helemaal geen katoen meer verbouwt hebben ze in landen als India echt een probleem. De bevolking wordt dan nog armer, nu pleegt al elk uur een katoenboer zelfmoord door schulden."

6. Mud Jeans

Bakker is voor biologisch katoen, maar ook bijvoorbeeld voor gerecyclede materialen. Het eveneens Nederlandse merk MUD Jeans maakt recyclede spijkerbroeken en truien. Je kan ook denims leasen of je eigen spijkerbroek inwisselen voor een nieuw exemplaar.

7. Rombaut

De Belgische ontwerper Mats Rombaut woont in Parijs, waar hij jarenlang voor de mannenaccessoireslijn van Lanvin werkte. In 2013 introduceerde hij zijn eigen label ROMBAUT, met schoenen van plataardige materialen. “Ecologische, stijlvolle ontwerpen voor mannen, erg verfrissend”, aldus Willa Stoutenbeek.

8. Ratna Ho

Het Nederlandse label Ratna Ho doet aan ‘upcycling’: het maakt producten van zeildoek dat niet meer voor de oorspronkelijk doeleneinden gebruikt kan worden. Het merk, gerund door zowel Ratno Ho als Pascal Mulder, werkt samen met een zeildoekenfabriek, waar ze de leftover materialen mogen gebruiken voor kleding en accessoires. Abigail Bakker: “Een heel tof merk, echt een onwijs goed, veganistisch initiatief!”

9. HoodLamb

Over jassen gesproken: het Nederlandse merk HoodLamb maakt al ruim twintig jaar duurzame jassen. Stoutenbeek: “Ze gebruiken hennep, geryclede en biologische materialen voor hun jassen. Een goed alternatief voor wie een bontkraag wel mooi vindt, maar geen echt bont wil dragen."


Onder de paraplu van platform Go With The Glow serveren de zussen Machinè elke maand een driegangenlunch in een andere hotspot, met daarbij lezingen van gastsprekers en een duurzame markt met mode- en lifestyle. Kaarten voor de volgende editie op zondag 18 september zijn nog te koop via https://tibbaa.com/gowiththeglow.

ADVERTISEMENT