ADVERTISEMENT

Ontwerpers tonen in Future Generation hun visie op de toekomst

Fashionweek.nl selecteerde een aantal projecten

Elke editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam laten aanstormende modetalenten zien wat ze in huis hebben tijdens Future Generation. Deze editie is er niet gekozen voor een modeshow maar een groepsexpositie. Hier enkele hoogtepunten.

“Deze editie van Future Generation hebben we ontwerpers en andere creatieven gevraagd na te denken over de toekomst”, legt Peter Leferink uit bij de opening van de groepstentoonstelling in het Machinegebouw. Het resultaat: elf compleet verschillende projecten, met inderdaad als gemene deler hun innovatieve, experimentele karakter. Hier enkele hoogtepunten, maar eigenlijk zijn alle elf de projecten meer dan het bekijken waard! Dat kan nog tot en met zondag 16 juli. 

LabFresh

Altijd al rode wijn over een wit overhemd willen gooien? Dit is je kans. De oprichters van LabFresh zijn onderdeel van Future Generation met hun vernieuwende overhemden, sokken en stropdassen. “We bewerken katoenvezels met nanotechnologie zodat ze geur- of vlekafstotend zijn, of allebei”, legt Lotte Vink uit. “De overhemden hebben beide kenmerken, omdat je daarin kan zweten en er vlekken in kunnen komen, maar de sokken zijn alleen geurafstotend en de stropdassen alleen vlekafstotend.” Dat er een markt voor de producten is, is duidelijk, want via crowdfunding-platform Kickstarter werd al 200.000 euro opgehaald. De producten liggen ook al in de winkel, overhemden kosten bijvoorbeeld 99 euro. Het uiteindelijk doel? Vink: “Dit is onze reactie op fast fashion; wij maken duurzame producten die veel langer meegaan omdat je ze minder vaak hoeft te wassen. Onze witte overhemden kun je gerust een paar dagen achter elkaar dragen. Ideaal voor zakenmannen.”

Pleun van Dijk

“De nieuwe designvraag waar toekomstige ontwerpers zich mee bezig zullen houden, zal verder gaan dan ooit tevoren. De focus zal liggen op de vervagende grens tussen body en fashion en de samensmelting tot een nieuw geheel”, vertelde Pleun van Dijk ons eerder. Tijdens Future Generation zit de alumna van Design Academy Eindhoven verder te werken aan een project waarbij ze stukken siliconen aan elkaar naait. “Ik vind het supermooi materiaal dat erg lijkt op de menselijke huid. Zeker als je het, net als ik doe, zelf verft in huidskleuren. De stukken die ik nu aan elkaar naai zijn allemaal gemodelleerd op verschillende lichaamsdelen, die ik vervolgens als een puzzel op een andere manier in elkaar zet. Zo wil ik de mogelijkheden en onmogelijkheden tonen van de mens als modulair systeem, als reactie op de huidige ‘maakbare mens’.”

‘Atelier.’ van Lotte van Dijk

Vrijdag showde Lotte van Dijk al de hele collectie van haar label ‘Atelier.’ in het Transformatorhuis, maar ze is ook onderdeel van Future Generation. Ze zit in de groepstentoonstelling stukken zelfgeweven textiel te beschilderen. De stukken, nu nog platte doeken, worden uiteindelijk doeken die volgende week worden verkocht bij X Bank. “De jurk zijn allemaal hetzelfde model dat ik in eerste instantie plat kan leggen of hangen, zodat ik ze net als schilderijen kan beschilderen. Vervolgens sla ik ze om als een soort kimono en stik ze in elkaar. Elk stuk beschilder ik anders, dus elke jurk is uniek.”

Ensemble de Solution

Modeontwerper Jacob Kok werkt samen met creatieveling Zil en digitaal onderzoeker Sander Veenhof aan het project Ensemble de Solution. “Wij werken aan nieuwe manieren om het modesysteem te benaderen, en dat betekent experiment. De speeltuin van Future Generation stelt ons in de gelegenheid om dingen uit te proberen en het publiek kennis te laten maken met onze ideeën”, vertelden ze ons eerder. Dat doen ze via een interactief systeem, dat om twee deelnemers vraagt. Eentje staat stil, de ander krijgt een bril op – de Hololens - waardoor een digitale laag via Augmented Reality op de tweede persoon wordt gelegd. Vervolgens verschijnen in beeld verschillende lossen stukken ‘stof’ die op de stilstaande persoon kunnen worden ‘geplakt’. Dit zijn via een algoritme verzamelde restmaterialen die digitaal door de ruimte zweven. Je moet het meemaken om te begrijpen, maar wellicht is deze toekomstvisie wel een gevalletje in de glazen virtuele bol kijken.

Initiatiefnemer Peter Leferink spreekt het publiek toe. © Team Peter Stigter
1/9
Initiatiefnemer Peter Leferink spreekt het publiek toe. © Team Peter Stigter
Ensemble de Solution © Team Peter Stigter
2/9
Ensemble de Solution © Team Peter Stigter
Rachel Tauwnaar © Team Peter Stigter
3/9
Rachel Tauwnaar © Team Peter Stigter
© Team Peter Stigter
4/9
© Team Peter Stigter
© Team Peter Stigter
5/9
© Team Peter Stigter
© Team Peter Stigter
6/9
© Team Peter Stigter
© Team Peter Stigter
7/9
© Team Peter Stigter
© Team Peter Stigter
8/9
© Team Peter Stigter
© Team Peter Stigter
9/9
© Team Peter Stigter
ADVERTISEMENT