ADVERTISEMENT

Indigo People blaast oude indigo-ambachten nieuw leven in

Nederlands accessoire-merk eert Aziatisch handwerk

Kiat Yen en Johan van de Berg richtten in 2013 Indigo People op. Vrijdag en zaterdag staan ze op het Blueprint Festival van Denim Days. De handgemaakte accessoires van het merk houden ambachten in Azië in stand.

Al eeuwenlang weven Aziatische ambachtslieden doeken met de hand, die ze vervolgens met indigo verven. Deze technieken werden van generatie op generatie doorgegeven, maar omdat veel jongeren naar grote steden verhuizen, dreigen deze ambachten verloren te gaan. Juist hiervoor wil Indigo People een stokje steken. Oprichters Kiat Yen en Johan van de Berg startten in 2013 het merk vanuit liefde voor traditioneel vakmanschap en indigo. “Natuurlijke indigo – ook wel 'King of all dyes' genoemd -  is een van de oudste natuurlijke kleurstoffen. Het oudste stukje textiel met indigo, gevonden in Peru, is zesduizend jaar oud”, aldus Yen. Om zijn liefde voor de verfstof verder te verklaren stelt hij: “De kleur combineert makkelijk met alle andere kleuren en door 'fading' krijgt het een levendig en persoonlijk karakter.”

"Het oudste stukje textiel met indigo, gevonden in Peru, is zesduizend jaar oud"

Sjaals, bandana’s, dassen en tasssen

Yen, geboren in Maleisië, studeerde modeontwerp aan Charles Montaigne (nu AMFI), behaalde een master aan Artez en werkte vervolgens als denimontwerper bij onder andere Hilfiger Denim, Pepe Jeans en gsus. Van de Berg runde met zijn vader ruim dertig jaar een uitgever gespecialiseerd in boeken in Nederlandse dialecten. Toen hij in contact kwam met de maaktradities en technieken in Zuidoost-Azië was hij verkocht.

Batik bandana's uit de lente 2017-collectie.
1/2
Batik bandana's uit de lente 2017-collectie.

De liefde voor lokale producten en tradities delen beide oprichters. Indigo People gebruikt oude technieken voor moderne ontwerpen, zoals sjaals, bandana’s, dassen en tassen. Yen: “Sinds het uitvinden van synthetische indigo in de negentiende eeuw wordt het bestaan van natuurlijke indigo bedreigd, omdat het verven met natuurlijke indigo vele malen arbeidsintensiever en kostbaarder is. Onze missie is onze ambachtslieden te helpen hun traditie in zowel indigoverven als handweven voort te zetten. Het hele proces van het onttrekken van de kleurstof uit de plant Indigofera Tintoria tot aan het dippen wordt op een traditionele manier gedaan door onze wevers.”

Ikat en Batik

Indigo People werkt samen met traditionele wevers in Azië, vooral in Thailand en Laos. Elke gemeenschap is gespecialiseerd in andere weef- en verftechnieken; Indigo People zet vooral ikat en batik in. De basis voor beide methodes is ongebleekt en onbewerkt katoen. Yen: “Bij ikat – een soort tie-dye- wordt een patroon handmatig afgebonden op de weefgarens. Dit gedeelte neemt geen verfstof op. Daarna worden de weefgarens meerdere malen gedipt in natuurlijke indigo om een donkere indigokleur te krijgen. Na het verwijderen van de bindsels worden de garens handmatig 'op elkaar gelegd' op het weefgetouw om het patroon te vormen.”

Een batik sjaal uit de lente 2017-collectie.
2/2
Een batik sjaal uit de lente 2017-collectie.

Bij Batik wordt wax gestempeld op een al geweven stof. Na het verven met indigo blijven deze delen ook ‘schoon’, waardoor een patroon ontstaat. “Alles gebeurt handmatig en is dus tijdrovend en arbeidsintensief. Het maken van een ikat-sjaal kost, afhankelijk van het complexiteit van het patroon, gemiddeld twee tot vijf dagen”, vertelt Yen. De ambachtslieden worden normaal betaald, maar door de voor ons lage lokale arbeidskosten kunnen de producten van Indigo People toch nog relatief betaalbaar blijven naar Westerse standaarden.

Shibori

Doordat de stoffen van Indigo People met de hand zijn geweven van onbewerkt katoen is elk product anders. Dat kom ook omdat de garen oneffenheden heeft en met de hand zijn geverfd. Ook voelen de accessoires door het ‘raw cotton’ en het weglaten van chemicaliën in het verfproces in het begin ietwat stug, maar worden ze met gebruik steeds zachter. Voor de nieuwe collectie voor lente 2017 zijn weer Ikat en Batik-technieken gebruikt, maar ook Shibori. Deze Japanse techniek lijkt ook op tie-dye, waarbij delen van de stof in patronen worden afgebonden voor verven.

Amsterdam Denim Days

Indigo People staat vrijdag 21 en zaterdag 22 april op het Blueprint Festival van Denim Days op het Westergasterrein.

ADVERTISEMENT