ADVERTISEMENT

De getalenteerde Sterre Troquay doet haar intrede in de Nederlandse modewereld

“Met mijn nieuwe collectie wil ik mensen inzicht bieden in de hedendaagse maatschappij”

De 17-jarige (!) Sterre Troquay is een veelbelovende nieuwkomer in de Nederlandse fashion scene. Ze won Kunstbende in 2016 en werd geselecteerd voor Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Fashionweek.nl ging in gesprek met de ambitieuze student over hoe internet, een vissenkom en henna samenkomen in haar nieuwe collectie. Kaarten voor haar show zijn trouwens nog te verkrijgen, dus wees er snel bij.

Waarom is mode jouw passie?

“Ik was eigenlijk altijd al bezig met mijn handen. Als kind maakte ik altijd al kleren voor al mijn knuffels. Naarmate ik ouder werd wilde ik ook graag mijn eigen kleding maken. Zodoende begon ik filmpjes op internet op te zoeken. Ik was urenlang bezig in mijn kamer, met het uit elkaar en in elkaar zetten van kleding. De materialen fascineren me. Mode en kleding is voor mij meer dan alleen een hobby of beroep.”

1/8

Was afgelopen jaar doorslaggevend voor jouw modecarrière?

“Best wel. Dit was echt het jaar dat ik uit mijn comfortzone trad en veel nieuwe stappen ondernam, op een veel hoger niveau. Enkele mijlpalen dit jaar waren het winnen van Kunstbende 2016, geselecteerd worden voor Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam en slagen voor mijn havo en de vooropleiding van de Gerrit Rietveld Academie.”

Gefeliciteerd! Dat zijn prestaties om trots op te zijn. Maar hoe ben je van plan om je in de toekomst te onderscheiden van ander aanstormend modetalent?

“Ik denk dat mijn collecties uitgebreider zijn dan die van menig modeontwerper. Het gaat bij mij namelijk niet alleen om de kleding maar ook om het totaalplaatje. Muziek, beeld en geluid maken mijn collecties helemaal af. Ik wil mensen niet alleen een kledingstuk bieden, maar een beleving.”

Waardoor werd je geïnspireerd toen je deze collectie ontwierp?

“Door hele alledaagse dingen. De dingen in het leven die mensen aanspreken en waarvan anderen zouden denken dat het nét niet kan. Foute mode, so to say, die vaak verkeerd begrepen wordt. Zoals sokken in sandalen. En verder hint ik vaak naar actuele thema’s. Het thema dat centraal staat bij deze collectie is online identiteit. Mede vanwege de groei van sociale media en technologische ontwikkelingen, maar ook omdat ik nu zelf op een leeftijd ben waarin je jezelf aan het ontdekken bent. Het internet speelt hier tegenwoordig een grote rol in.”

Hoe is dat terug te zien in jouw collectie?

“Met name door het sterke contrast tussen echt en nep. Op het internet kun je je namelijk makkelijker voordoen als een ander en een mooiere kant van jezelf laten zien. In mijn presentaties zie je dit terug door middel van henna en bodypaint.”

Wil je met deze collectie dan ook een boodschap uitdragen?

“Nou, er zit wel een achterliggende gedachte achter mijn collectie, maar het is niet zo dat ik mensen per se een kant op wil sturen. Ik zou het meer omschrijven als ‘leiden tot inzicht’. Ik heb immers zelf geen recht om er een mening over te hebben of mensen te beoordelen, want ik doe er zelf aan mee.”

We hebben al stiekem al wat campagnebeelden bekeken, en daarop fotografeer je je modellen in het zwembad. Waar ligt die link met water?

“Hiermee verwijs ik naar het vissenkomeffect, want zo zie ik het internet. Inmiddels zitten er allemaal zo diep in dat we er niet meer uit kunnen komen.”

Sneak peak © Sterre Troquay
2/8
Sneak peak © Sterre Troquay
Sneak peak © Sterre Troquay
3/8
Sneak peak © Sterre Troquay
Sneak peak © Sterre Troquay
4/8
Sneak peak © Sterre Troquay

Wat kun je ons nog meer vertellen over jouw campagnebeelden?

“De campagnebeelden heb ik zelf geschoten. Naast ontwerpen doe ik alles zelf. Ik weet namelijk precies wat ik wil. Ik wil niet alleen wat foto’s maken van mijn looks, ik wil ook een sfeerbeeld neerzetten. Zoals ik net al zei probeer ik het publiek een hele beleving te bieden met mijn collecties, en mezelf ook. Het gaat mij niet alleen om het eindproduct, maar ook om de weg er naartoe.”

Wat kunnen we nog meer van jou verwachten in de nabije toekomst?

“Na Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam ga ik me richten op een nieuwe opleiding. En uiteindelijk kijk ik wel waar ik me echt in wil specialiseren. Nu vind ik alles nog leuk. Ik zie wel wat de toekomst mij brengt. Maar mensen die graag willen weten wat er allemaal komen gaat, kunnen me altijd volgen op Instagram.”

© Sterre Troquay
5/8
© Sterre Troquay
© Sterre Troquay
6/8
© Sterre Troquay
© Sterre Troquay
7/8
© Sterre Troquay
© Sterre Troquay
8/8
© Sterre Troquay

Designer pagina

Sterre Troquay

Meer over designer
ADVERTISEMENT