ADVERTISEMENT

Meesterlijke mode op het Ambacht in Beeld Festival

Mattijs van Bergen slaat handen ineen met Syrische Bakri en maak je eigen jeans

Dit weekend is de vijfde editie van het Ambacht in Beeld Festival, waar ook mode een grote rol speelt. Ontwerpers blijven ambachtelijke technieken gebruiken in moderne ontwerpen. Nederlands’ bekendste en grootste trots op dat gebied is Mattijs van Bergen, die de techniek omarmde en zich inmiddels de kroonprins van plissé mag noemen.

Van Bergen slaat voor het festival de handen ineen met de uit Syrië afkomstige Bakri Shoukeh. Hij is zijn thuisland ontvlucht, waar hij werkzaam was als plissé specialist. Shoukeh werkt in Nederland nauw samen met ontwerpers als plissé techniek adviseur. Tijdens het festival geven Mattijs en Bakri een workshop plissé technieken. Door middel van het gebruik van mallen leer je hoe plissé de beweging van stof en daardoor de draagbaarheid en het ontwerp kan beïnvloeden. 

Plissé technieken van Mattijs van Bergen.
1/2
Plissé technieken van Mattijs van Bergen.

Masterclass Maak je eigen jeans met Denim City

Een jeans maken klinkt simpel, maar is lastiger dan gedacht. Toch gaat menig modehart harder kloppen van de gedachte om een eigen gepersonaliseerde spijkerbroek te kunnen dragen. Tijdens het festival is er de mogelijkheid om in twee dagen een klassieke 5-pocket jeans van de bekende hoogwaardige Denim City kwaliteit te maken. 

2/2

Veel meer mode

Er zijn nog veel meer modegerelateerde activiteiten, zoals Shibori met Hawar, papier marmeren volgens de technieken van ontwerpster Ebru Dumaz, leer bewerken met Monsak of traditioneel Egyptisch borduren. The Refugee Company helpt om vluchtelingen die zich in hun thuisland bezig hielden met mode, een weg te vinden in Nederland en geeft een workshop canvas tassen maken.

De activiteiten op het festival zijn interessant voor zowel beginners en (AMFI) studenten, als al verder gevorderde ontwerpers en zeker inspirerend.

Voor meer informatie: www.ambachtinbeeldfestival.nl

ADVERTISEMENT