ADVERTISEMENT

Hoe gaat het nu met ARTIITUDE designer Marissa Moll?

6 vragen aan designer Marissa Mol over wat er gebeurde na FashionLAB

Marissa Moll presenteerde in januari van dit jaar haar merk ARTIITUDE tijdens Amsterdam FashionWeek; een collectie beschilderde leren jassen. De beginnend designer was onderdeel van Fashion LAB,  het laboratorium voor talent en innovatie. 

Marissa opent de deur van haar studio in Amsterdam Zuid. Naast mij glipt een geblondeerde dame met een enorme rolkoffer naar binnen. ‘Sorry’, zegt Marissa meteen, ‘ik hoopte dat jullie afspraken mooi op elkaar zouden aansluiten. Vind je het goed als ik haar eerst even te woord sta?’ De dame in kwestie vouwt haar koffer open en begint druk leren jacks, trenchcoats en zwartleren broeken uit te pakken. Marissa heeft een studioruimte in een voormalige synagoge. Het orgel, de glas in lood ramen en Hebreeuwse teksten op de muur verklappen de voormalige functie van de ruimte. ‘Hiervoor werkte ik vanuit huis, maar dat ging echt niet meer. Werken en leven in dezelfde ruimte werd zo vermoeiend, buiten dat zat alles onder de verf’. 

Hoe gaat het met je?

Goed! Het is sinds de Amsterdam Fashionweek in januari gekkenhuis. Het was echt superleuk, maar ik heb onderschat hoe veel werk er bij komt kijken. De voorbereiding op de show was best wel pittig. De make-up, de choreografie, de styling, de PR. Zo overweldigend. Ik moest opeens op een hele andere manier over mijn merk nadenken; je hebt zelf een beeld in je hoofd zitten van je merk, maar hoe de buitenwereld dat ervaart is misschien wel heel anders. Dan is muziek bijvoorbeeld heel erg belangrijk en bepalend. Ik vond het moeilijk dingen uit handen te geven, het is toch je baby.

"Ik vond het moeilijk dingen uit handen te geven, het is toch je baby "
© Peter Stigter
1/3
© Peter Stigter

De collectie de je in januari op de catwalk toonde was best wel ruig en rebels. Waar komt dat vandaan?

Dat stoere zit heel erg in mij, ik ben niet echt een meisje-meisje. Ik wilde met mijn eerste show gewoon een duidelijk beeld neerzetten en een statement maken. Het is niet mijn bedoeling geweest om het heel zwaar of duister te maken, maar het mag wel anders dan anders zijn. Bijvoorbeeld zo’n jas met een skull; ik snap dat dit als heftig kan worden gezien, maar het is ook heel draagbaar en vrouwelijk. Ik wilde met mijn eerste show een duidelijk beeld neerzetten en een statement maken.

"De nacht voor de show hing de collectie backstage klaar aan een rek en ging ik opeens twijfelen; is het wel goed genoeg? "

Wat is het beste advies was je hebt gekregen?

Bij jezelf blijven. Iedereen heeft wel iets te zeggen over je collectie. Uiteindelijk ben ik de designer en bepaal ik hoe het eruit komt te zien. Ik heb vanuit Fashion LAB goeie tips en verbeterpunten meekregen waar ik van geleerd heb, bij mijn volgende show ga ik bepaalde dingen anders doen. En ik ben echt de meerwaarde gaan zien van met een team werken. Tijdens het ontwerpen en maken werk je als designer toch meestal alleen, nu was het heel erg fijn dat je het met zijn allen doet. Vooral in de aanloop naar zo’n show toe is het fijn dat bepaalde elementen, zoals de choreografie of de PR, uit handen worden genomen zodat jij je helemaal kan richten op wat er op die catwalk gebeurd.  

© Peter Stigter
2/3
© Peter Stigter

Backstage kan het vlak voor zo’n show eruit zien als een totale chaos. Maar dan staan al die modellen klaar in jouw outfits en begint de muziek. Hoe voelt dat?

Ik was enorm trots! Maar het is zo snel voorbij. Je bent maanden aan het werk en de show zelf duurt nog geen tien minuten. Ik weet nog dat het laatste model de catwalk afliep en dat ik dacht; ‘Was dit het nou? Nu al?’. Je werkt maanden naar dat moment toe en dan gaat het zo snel voorbij. Maar de blijdschap overheerst op zo’n moment. Ik ben zo blij met de collectie die ik heb kunnen showen.  

© Peter Stigter
3/3
© Peter Stigter
"Je werkt maanden naar dat moment toe en dan gaat het zo snel voorbij "

Wat is de volgende stap?

Ik ben nu vooral aan het investeren en stapje voor stapje mijn productieproces aan het structureren. Ik merk dat ik sinds de show veel bewuster omga met mijn eigen stijl en deze ook graag in alle kledingstukken die ik maak wil doorvoeren. Dat urban, speelse gevoel, de artistieke en stoere elementen komen in alles terug. Het is nog steeds een samenspel met de klant, ik neem de tijd om samen tot een ontwerpidee te komen. Uiteindelijk is dat het belangrijkst, dat diegene die het gaat dragen blij is met het resultaat.


Designer pagina

Marissa Moll

Meer over designer
ADVERTISEMENT