ADVERTISEMENT

Modeontwerper Said Mahrouf: “Ik zou graag de polderglamour cultuur in Nederland willen doorbreken”

De Marokkaans/Nederlandse designer toont in januari zijn nieuwste collectie tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam

De in Marokko geboren, maar in Amsterdam getogen modeontwerper Said Mahrouf legt momenteel in Casablanca de laatste hand aan de collectie die hij in januari toont tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Aan Fashionweek.nl vertelt hij hoe Amsterdam zijn werk nog steeds beïnvloedt. 

Je hebt gestudeerd aan het Rietveld en via kostuumontwerp ben je uiteindelijk bij mode terecht gekomen. Je showt komende voor de vijfde keer in Amsterdam. Wat voor invloed heeft de stad op je ontwerpen?

Mijn tijd op het Rietveld heeft me absoluut gevormd, ik heb er conceptueel leren denken en dat doe ik ook bij mijn modeontwerpen. Ik kies stoffen die ik wil gebruiken en drapeer deze om een pop, maar ik weet van tevoren nooit of het een jurk, jas of shirt gaat worden. Dat stuk vormt zich dan vanzelf. Er zijn twee redenen waarom ik in Amsterdam show: ik wil graag laten zien dat ‘glamourmode’ niet per se ingewikkeld hoeft te zijn, het mag hier wel wat eleganter, sexyer. De tweede reden is omdat ik in Amsterdam ben opgegroeid, mijn manier van werken en denken komt daar vandaan.” 

Modeontwerper Said Mahrouf: "Ik wil graag laten zien dat ‘glamourmode’ niet per se ingewikkeld hoeft te zijn, het mag in Nederland wel wat eleganter, sexyer."
1/2
Modeontwerper Said Mahrouf: "Ik wil graag laten zien dat ‘glamourmode’ niet per se ingewikkeld hoeft te zijn, het mag in Nederland wel wat eleganter, sexyer."

Is Amsterdam dan wel de aangewezen plaats om te showen? Glamourmode aan de man brengen in het nuchtere Nederland lijkt een enorme uitdaging?

“Juist daarom! Het is absoluut ambitieus, maar ik zou heel graag de polderglamourcultuur doorbreken en een steentje bijdragen aan de elegantie van vrouwen. Ik moet ook toegeven dat het door het weer ook gewoon lastiger is in Nederland: je gaat nu niet in een zijden jurkje op de fiets zitten. In Casablanca worden de vrouwen naar het atelier gereden en stappen ze na het passen meteen weer in de auto. Het gros van mijn clientèle komt uit Marokko, maar steeds meer BN’ers tonen interesse.”

Hoe ziet de ideale vrouw die een ontwerp van Said Mahrouf draagt eruit en wie zou je graag willen kleden?

“Dat zijn vrouwen met durf, die houden van elegantie en een beetje sexy. Vrouwen die mijn looks waarderen en hun vrouwelijkheid graag benadrukken. De ontwerpen worden om het lichaam gedrapeerd, ze moeten dus ook echt ‘gedragen’ worden. Met trots. Een tijdje geleden droeg Birgit Schuurman een ontwerp van mij. Nu ik weet hoe dat bij haar valt, weet ik hoe ik haar de volgende keer nog beter kan kleden. En ik zou graag Carice van Houten eens kleden.”

Eerder showde je in Parijs, Dubai, Jakarta en Casablanca. Wat is het grootste verschil met die landen en de show voorbereiding?

“Amsterdam voelt als thuis, dat geeft aan de ene kant meer vertrouwen. Vrienden en bekenden komen, ik ken de stad, cultuur. Het voelt als een homebase, het is een heel ander sentiment dan showen in Parijs. Nog persoonlijker. De Westergas is een prachtige locatie, spectaculair, alles loopt er smooth. Het platform, de basis van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam is heel sterk. Dat geeft ook vertrouwen voor een show. Waar ik ook show, het blijft spannend en maakt altijd wel onzeker. Maar minder onzeker in Amsterdam dus.” 

"Ik ben een perfectionist en die gezonde spanning en twijfel is mijn demoon en motivatie tegelijk"

Je komt uit het kostuumontwerp en werkt vanuit je atelier in Casablanca met alleen een team van coupeurs, wat is er anders in de modewereld?

“Niet meer hoeven leuren om subsidies is echt het grootste positieve punt! Dat is in de artistieke hoek natuurlijk hoe je projecten realiseert. Inmiddels ben ik naast modeontwerper ook ondernemer en heb ik een goed lopend bedrijf zonder externe investeerders. Dat geeft me de vrijheid om te doen waar ik in geloof. Het beperkt me wel in mijn tijd om te experimenteren. Ik weet nu wat werkt voor mij en mijn klanten, waarmee ik successen haal. Maar om echt zoals op het Rietveld vrij en conceptueel aan de slag te gaan, daar heb ik simpelweg de tijd niet voor. Dat mis ik wel.”

Said Mahrouf: "Het nadeel van groot dromen is wel dat je ook steeds meer gaat twijfelen. Of je wel goed genoeg bent, nog interessant, bijzonder."
2/2
Said Mahrouf: "Het nadeel van groot dromen is wel dat je ook steeds meer gaat twijfelen. Of je wel goed genoeg bent, nog interessant, bijzonder."

Hoe ziet de toekomst van Said Mahrouf eruit?

“Rooskleurig hoop ik, haha! Ik zou wel graag mijn atelier en showroom in een mooie villa ergens in Casablanca willen. De huidige plek is echt te klein. Meer glamour op locatie, dat zou heel goed passen. Een beetje zoals Yves Saint Laurent ja. En verder zou ik graag willen dat iedereen met een beetje goede smaak en invloed in de modewereld mij kent. Het merk Said Mahrouf is qua ontwerpen voor iedereen herkenbaar door de draperieën, als dat bij een nog groter publiek onder ogen komt… Het nadeel van groot dromen is wel dat je ook steeds meer gaat twijfelen. Of je wel goed genoeg bent, nog interessant, bijzonder. Je moet herkenbaar en vernieuwend blijven, zichtbaar en in de spotlights, ertoe doen. Ik ben een perfectionist en die gezonde spanning en twijfel is mijn demoon en motivatie tegelijk.” 

Wat kunnen we verwachten van je volgende collectie?

“Het is een uitbreiding op vijftien looks die onlangs in Dubai gepresenteerd zijn, er komen in totaal 25 items. Mijn inspiratie kwam uit drie verschillende stoffen die al een hele tijd in het atelier lagen, gewoven met een verticale streep. Los van elkaar zijn de ontwerpen panelen, samen vormen ze een geheel. Alle stukken relateren aan elkaar en flatteren het vrouwelijk lichaam. Ze zijn elegant en minimaal. De stoffen komen uit Casablanca, Parijs, Italië en Amsterdam. Het atelier in Casablanca is klein, dus ik moet mijn materialen zorgvuldig kiezen, er is geen plek voor grote voorraden. Soms zie ik niet meteen voor me wat ik met de 140 meter brede stof moet, maar weet ik dat er iets gaat komen. Mijn collectie zit tussen prêt-a-porter en haute couture in, van een ontwerp maken we maximaal vijf stuks.” 
 

Said Mahrouf showt op vrijdag 27 januari om 17.00 uur in de Gashouder. Kaarten zijn nu verkrijgbaar


Designer pagina

Said Mahrouf

Meer over designer
ADVERTISEMENT