ADVERTISEMENT

Future Generation presenteert The Painting: met Zyanya Keizer

Haar inspiratie haalt ze uit de geschiedenis van mode en de natuur

Met haar fascinatie voor mode en kunst toont Zyanya Keizer dit jaar voor de vierde keer op Mercedes-Benz FashionWeek. Voor The Painting, wat onderdeel uitmaakt van Future Generation haalde zij haar inspiratie uit het verleden van mode.

Kun je wat over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Zyanya Keizer, ik ben half-Nederlands en half-Mexicaans. Ik heb mijn propedeuse behaald aan Central St Martins in Londen en de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen. Ik liep stage en werkte als freelancer bij Iris van Herpen.”

Hoe zou jij je ontwerpstijl omschrijven?

“Mijn ontwerpstijl is gebaseerd op de fascinatie die ik heb voor textuur. Ik probeer dit te vertalen naar handwerk met kralen en borduren. Later combineer ik dit weer met de vorm en het ontwerp van een item. Mijn ontwerpen zijn meer couture en neigen richting kunst.”

Zyanya Keizer © Team Peter Stigter
1/4
Zyanya Keizer © Team Peter Stigter
© Team Peter Stigter
2/4
© Team Peter Stigter

Je moet nu met wit werken, hoe kijk je zelf tegen het gebruik van kleur aan?

“Momenteel ben ik echt aan het experimenteren met kleur. Ik gebruikte eerst kleuren als zwart en wit. Ik was meer aangetrokken tot monotone kleuren in donkere tinten. Nu raak ik steeds geïnteresseerder in kleur, het creëert meer leven in mijn items. Op dit moment spreken kleuren als rood en groen mij aan en in mijn vorige collectie deed ik veel met blauw. Ik ben er nu echt achtergekomen dat je zoveel kunt doen met kleur en daarnaast zie je de textuur ook veel beter.”

"Ik gebruikte eerst kleuren als zwart en wit, maar nu zit ik in een tijd dat ik steeds geïnteresseerder ben in kleur"

Hoe verloopt je ontwerpproces?

“Ik haal altijd inspiratie uit een spontaan idee. Dan ga ik op onderzoek uit en daarna kijk ik altijd naar de details die ik vertaal naar het handwerk.”

Wat kunnen we dit jaar van je verwachten tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam?

“Voor The Painting ben ik gaan kijken naar het verleden van mode. Voor mij staat hierin de viering van de gemeenschap en familie centraal. Kleding is eigenlijk een decoratie en viering van onze individuele gemeenschap, waarmee we de diversiteit van elkaar kunnen vieren.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Mijn inspiratie haal ik uit de natuur. Dat is best een breed gegeven, maar ik kijk altijd naar microscopische details. Ik ben erg gefascineerd in hoe zulke kleine moleculen tot elkaar in verhouding staan. Zo kies ik bijvoorbeeld niet alleen voor kleuren uit de natuur, maar ook structuren en bewegingen.”

Wat wil je uiteindelijk bereiken?

Met haar fascinatie voor mode en kunst toont Zyanya Keizer dit jaar voor de vierde keer op Mercedes-Benz FashionWeek. Voor The Painting, wat onderdeel uitmaakt van Future Generation haalde zij haar inspiratie uit het verleden van mode.“Op dit moment ben ik heel blij dat ik in staat ben om mijn artistieke kant te uiten en dat ik de vrijheid heb om te experimenteren en creëren. Ook wil ik groeien in wat ik doe en deel uitmaken van andere modeweken.”

Header credit image: © Team Peter Stigter

 

© Team Peter Stigter
3/4
© Team Peter Stigter
© Team Peter Stigter
4/4
© Team Peter Stigter
ADVERTISEMENT