ADVERTISEMENT

Boaz van Doornik bereidt zich voor op zijn eerste collectiepresentatie tijdens MBFWA

De natuur blijft de ontwerper inspireren

Boaz van Doornik legt in zijn atelier in Arnhem de laatste hand aan zijn eerste volledige collectie sinds zijn afstuderen vorig jaar. De ontwerper blijft zich verwonderen over de schoonheid van bomen en bladeren. Zijn collectie toont hij tijdens een show op Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam

Afgelopen november spraken we Boaz van Doornik voor het laatst. Hij had net in Milaan de Textile Special Award gewonnen voor zijn ArtEZ-afstudeercollectie ‘Monumental Memories’, waarvoor hij stoffen bedrukte met dubbele zeefdrukken en flockprints en zelf breisels ontwikkelde. Vooral de eer en erkenning raakten hem, vertelde van Doornik toen. “Het winnen van de prijs stimuleert me door te gaan met mijn eigen werk.” Dat heeft hij gedaan. De vorige editie van Mercedes-Bens FashionWeek Amsterdam deed Van Doornik mee met de show van Walt Disney, nu toont hij nu zijn eerste volledige collectie sinds zijn afstuderen. In zijn atelier in Arnhem, gevestigd in de zolderkamer boven zijn huis, bekijken we samen alvast de collectie Leaf in ontwikkeling.

Boaz, wat is het thema van Leaf?

“Ik ben opnieuw geïnspireerd door de natuur. Het begon allemaal toen ik een leeg boek in de kast vond met daarin gedroogde eikenbladeren. Die had ik er jaren geleden in gestopt, maar vervolgens vergeten. Toen ik ze vond was het als het vinden van een schat! Het was toen namelijk winter, er lagen helemaal geen bladeren op de grond. Daarnaast vind ik de verwering van die oude bladen prachtig.”

Boaz van Doornik heeft Fendi, Dior en Dries van Noten als voorbeeld. © Milan Gino
1/6
Boaz van Doornik heeft Fendi, Dior en Dries van Noten als voorbeeld. © Milan Gino
Enkele materialen uit de collectie van Van Doornik, waaronder kurk. © Milan Gino
2/6
Enkele materialen uit de collectie van Van Doornik, waaronder kurk. © Milan Gino

Je afstudeercollectie was ook geïnspireerd door de natuur. Wat is het verschil met deze collectie?

“Een aantal jaar geleden overleed mijn vader. Als een ode aan hem, de natuur en de mooie herinneringen aan zijn jeugd, ontwierp ik die afstudeercollectie. Bij Leaf wil ik meer de focus leggen op de schoonheid van natuur. De nerven van die bladeren leg ik bijvoorbeeld vast in gezeefdrukte prints op stoffen, daar maak ik dan weer een hele grote jas van. Van esdoornzaadjes heb ik geborduurde patches laten maken. Die propellertjes vielen overal waar ik liep terwijl ik net die gedroogde eikenbladeren had gevonden. Ze deden me zo denken aan vroeger, aan de vrijheid van kind zijn. Die patches bedekken straks een heel pak.”

Een verrassende gele stof uit de collectie van Van Doornik. © Milan Gino
3/6
Een verrassende gele stof uit de collectie van Van Doornik. © Milan Gino

Wat zijn nog meer kenmerken van Leaf?

“De details. Hoe ziet de perfecte zak eruit bijvoorbeeld? Ik ben een minimalist, dus ik wil die zak terugbrengen tot zijn functie, maar wel op een mooie manier. Ook gebruik ik graag zijspanners op broeken, heel klassiek en Italiaans. Mijn grote inspiratie qua fit is boswachterskleding uit de jaren 60 en 70. Die zie je terug in vrij bonkige colberts bijvoorbeeld met hooggesneden kragen en in jassen met rugsplitten: dat is om ruimte te creëren in een jasje.”

Wat voor boodschap wil je uitdragen?

 “Leaf betekent natuurlijk blad, maar de collectie gaat ook over ‘leave’: over het loslaten van bepaalde regels en het veilige van de academie. Ik sta nu op eigen benen. Het is daarbij ook een reactie op al die tropische prints die ‘in de mode’ zijn. Waarom zien we overal Monstera- en palmprints als haast niemand in Nederland die kent of in huis heeft? Waarom gaan we niet voor de eik? Die is zo mooi! Ik wil terug naar de Nederlandse roots en laten zien wat voor mooie natuur we hier hebben.”

Boaz van Doornik in zijn atelier. © Milan Gino
4/6
Boaz van Doornik in zijn atelier. © Milan Gino

Je ontwerpt mannenkleding, zijn we in Nederland wel genoeg bezig met menswear?

“Te weinig, vind ik. Er is echt een focus op denim en streetwear, maar mannenmode met een perfecte fit, mooie kleuren en materialen is hier weinig. Ik kijk dan vooral naar het buitenland: naar Fendi, Dior en Dries van Noten bijvoorbeeld. Het zou heel tof zijn als er hier meer mannenmode-ontwerpers zouden zijn waarmee ik positief kan concurreren. Liesbeth Sterkenburg toont, met mij in het timeslot, wel een mannencollectie, maar zij is meer gefocust op streetwear en de gangstercultuur.”

Een jasje van kurk uit Leaf. © Milan Gino
5/6
Een jasje van kurk uit Leaf. © Milan Gino

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

"Esthetisch - dus echt met aandacht gemaakt - minimalistisch en een focus op kleur en print. De juist verhoudingen zijn belangrijk. Verder zit er heel veel liefde in mijn werk. Ik wil dat als iemand het ziet, hij het wil dragen.”

De eikenbladeren die het startpunt waren van Leaf. © Milan Gino
6/6
De eikenbladeren die het startpunt waren van Leaf. © Milan Gino

Als je wil dat mensen het gaan dragen, wil je dan ook dat deze collectie in productie wordt genomen?

“Na de show komt de collectie bij X BANK te hangen, een paar stuks zijn te koop. Verder vind ik het nog te vroeg om de collectie in productie te laten nemen. De presentaties zijn bedoeld om te laten zien wie ik ben en waar ik voor sta als ontwerper. Mijn werk wordt nu vooral nog gebruikt voor shoots en soms verkoop ik een stuk. Ik heb daarnaast al best wat publiciteit gehad in het buitenland, dat is heel fijn. Daarom heb ik de Disney-show kunnen doen vorige editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam en heb ik nu een eigen collectiepresentatie. Als er goede reacties komen, kan ik aan vervolgstappen denken.”

Wat is die volgende stap?

“Dat kan van alles zijn. Misschien wil een investeerder samen met mij een collectie laten produceren. Maar als ik gebeld wordt door een fantastisch merk in Milaan met de vraag of ik daar wil komen werken, denk ik daar ook serieus over na. Ik wil alle opties nog open houden. Amsterdam FashionWeek is een hele goed springplak om mezelf aan de wereld te laten zien.”


Designer pagina

Boaz van Doornik

Meer over designer
ADVERTISEMENT