ADVERTISEMENT

Nederlands modetalent brengt Disney’s ‘Belle en het Beest’ tot leven op MBFWA

Zes designers vertalen filmklassieker naar eigentijds ontwerp

De zes jonge, talentvolle mode-ontwerpers Marlou Breuls, Boaz van Doornik, Zyanya Keizer, Elke van Zuylen, Liesbeth Sterkenburg en Jazz Kuipers presenteerden vrijdagmiddag tijdens de 26e editie van de Mercedez-Benz FashionWeek Amsterdam ieder hun eigentijdse creatie, geïnspireerd op de Disney filmklassieker ‘Belle en het Beest’. De designers bliezen het klassieke sprookje nieuw leven in met hun eigen ontwerp in het kader van de live action-versie van de film met Emma Watson, die The Walt Disney Company in maart dit jaar lanceert.

© Team Peter Stigter
1/6
© Team Peter Stigter

Marlou Breuls

Modeontwerper Marlou Breuls vertelt dat ze zich voor haar creatie liet inspireren door de bekende balzaal scène uit de film waar Belle en het Beest dansen. “Ik was gefascineerd door de beweging, de rimpels en de plooien van de jurk van Belle, daar wilde ik graag iets mee doen. Ik ben dus vooral aan de slag gegaan met de beweging die ontstond wanneer de stof draaide. Dat resulteerde uiteindelijk niet in een jurk, maar in een pak dat continu lijkt te draaien. Want in mijn ogen is Belle ook ouder en volwassener geworden. Maar door de monotone gele kleur en het mini-jurkje op de voorkant van het pak, verwijs ik toch naar de nostalgische jurk uit de film. Mijn eigen handschrift terug laten komen was de grootste uitdaging. Maar dat is uiteindelijk goed gelukt door de contrasten: het pak iets angstaanjagends en sprookjesachtigs tegelijkertijd. En dat contrasterende zie je ook terug in mijn eigen collecties.”

© Team Peter Stigter
2/6
© Team Peter Stigter

Boaz van Doornik

Jong modetalent Boaz van Doornik ontwierp een kleurrijk tweedelig pak met een rozenprint voor zijn moderne Belle. Doornik: “Ik raakte geïnspireerd door de scène waarin Belle het Beest voor de allereerste keer ziet. Ze ziet hem niet, maar wel zijn afschrikwekkende schaduw op de muur. Die schaduw is uiteindelijk de inspiratie geworden voor de outfit die ik heb ontworpen. Daarnaast wilde ik ook graag iets doen met de roos, die een centraal thema heeft in de film. Ik ben schaduwen van rozen gaan fotograferen en daar heb ik uiteindelijk prints van gemaakt. Ik heb voor een pak gekozen omdat ik wil breken met het cliché van een Disney prinses in een jurk. Ik vind Belle een geëmancipeerde powervrouw die net zo goed in een pak kan verschijnen. En ik ben gewoon heel erg fan van tailoring. Mijn signature komt heel erg terug door de print en de kleuren die ik heb gekozen. Het roestige oranje op een basis van paars en okergeel zorgt voor een spannende combinatie met de print. Dat zou snel teveel kunnen worden, maar ik denk dat het precies goed is.”

© Team Peter Stigter
3/6
© Team Peter Stigter

Zyanya Keizer

Voor designer Zyanya Keizer was juist de openingsscène van de film een bron van inspiratie. Keizer: “Die scene uit de film is heel donker, blauw en bevroren. Ik was meteen gefascineerd door de kleuren en door het ijs. En ik vind de transformatie die Belle en het Beest doorstaan en hoe ze elkaar veranderen ook heel erg interessant. Dat alles heb ik vertaald in een vrouwelijke en grafische jurk die er bevroren uitziet. Daarvoor heb ik research gedaan naar bevroren vormen en hoe ik die kon vertalen naar het design. Net zoals heel veel items uit mijn collectie, bestaat deze jurk uit ontelbaar veel kraaltjes. We zijn met een team van vier mensen twee maanden lang non-stop bezig geweest met het bevestigen van alle kraaltjes. Maar de grootste uitdaging in het ontwerpproces vond ik het maken van keuzes. Er was zoveel uit de film om mee te werken. Ik had er zo een complete collectie van kunnen maken.”

© Team Peter Stigter
4/6
© Team Peter Stigter

Jazz Kuipers

Menswear ontwerper Jazz Kuipers liet zich als enige inspireren door het Beest. “Ik was na het zien van de film vooral gefascineerd door de grootheid van het Beest. Ik vind monsters sowieso leuker dan prinsessen. Door het werken aan een creatie voor ‘Belle en het Beest’ kwam het kind in me echt naar boven. Hoewel mijn werk meestal hyper masculine is, heb ik in dit ontwerp kunnen experimenteren met een fragiele kant. Het ontwerp blijft beestachtig en stoer, zoals je van mij zou verwachten. Maar er zitten bijvoorbeeld ook borduursels op, wat het ook weer veel verfijnder maakt dan mijn eerdere werk. Een kant die ik nu van mezelf heb ontdekt.”

© Team Peter Stigter
5/6
© Team Peter Stigter

Elke van Zuylen

Het ontwerp van modeontwerper Elke van Zuylen is geïnspireerd op het eerste liedje, ‘ons dorp’, uit de film. van Zuylen: “Het lied gaat over dat Belle een beetje uit de toon valt in het dorp en dat iedereen haar raar vindt, terwijl ze gewoon zichzelf is. Dat vond ik een goed gegeven omdat ik in mijn eigen collecties ook vaak bezig ben met mensen die een beetje verlegen of introvert zijn en om dat een podium te geven. Dat vond ik dus meteen goed bij mijn stijl passen. En daarom heb ik er ook voor gekozen om een jurk en een mantel te maken. De jurk is aansluitend en gemaakt van goudgeel fluweel met tule. De mantel is een soort van oversized bomberjack met grote blauwe tule mouwen, mijn moderne interpretatie van de mantel. Het contrast van de aansluitende jurk met de oversized mantel vond ik goed passen bij een vrouw die anders durft te zijn, die zichzelf durft te zijn. En de achterzijde van de bomber is voorzien van een roos die ik erop heb laten borduren. Dat zie je ook veel op Japanse kimono’s, een inspiratie voor mijn vorige collectie. Die roos was een van de eerste dingen die bij me opkwam toen ik aan Belle en het Beest dacht.”

© Team Peter Stigter
6/6
© Team Peter Stigter

Liesbeth Sterkenburg

Modeontwerper Liesbeth Sterkenburg was met name gefascineerd door de afloop van het klassieke sprookje. “Belle vertelt in de film over het saaie dorp waar ze woont. Ze leest veel boeken en droomt over reizen. Best bizar dat een stoere en intelligente vrouw als Belle dan eindigt in een kasteel met het Beest. Ik heb daarom een outfit gemaakt waarmee ze op avontuur kan en mobiel is zodat ze kan gaan en staan waar ze wil en haar dromen kan najagen. De outfit bestaat uit een body met een print met al haar verlangens. Daarover draagt ze een gele jas met touwen, banden en genoeg zakken om al haar gadgets in te stoppen. En daarnaast draagt ze nog een pet en een transparante rugzak, wat een inkijk geeft in haar avontuur en wat ze gaat doen. Het is een outfit geworden waarmee ze kan dansen in de balzaal, maar wanneer ze daar genoeg van heeft, met haar pet en rugzak weer op pad kan gaan.”

ADVERTISEMENT