ADVERTISEMENT

Liesbeth Sterkenburg gaat door met de NEWSTREET EXPO’s op MBFWA

Een groep rebelse kunstenaars die hun lichaam als canvas gebruiken

Zaterdag 15 juli is het zover. Liesbeth Sterkenburg toont haar nieuwste collectie op MBFWA. Ze gaat haar terugkerende bendeleden dit keer kleden in creaties geïnspireerd op de beginjaren 70. Slechts enkele dag voor haar show geeft zij alvast een voorproefje: "Er gebeurt veel in deze collectie, ik noem het ook wel een gestileerde chaos.” Lees snel verder en koop je tickets hier

Wat kunnen wij van de collectie verwachten?

“De collectie die ik tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam zal tonen is een opvolging van mijn voorgaande collectie. Ik ga door met mijn zelf opgezette bende, De ‘NEWSTREET EXPO’S’. Een groep rebelse kunstenaars die hun lichaam als canvas gebruiken en met trots de logo’s van hun bende dragen. Dit keer beeldde ik me in hoe de ‘bende’ eruit zou zien. Hierbij liet ik me inspireren door de begin jaren 70 in New York. In de Bronx begaven zich veel gewelddadige bendes die de straten onveilig maakten. Toen zij uiteindelijk vrede sloten ontstond er een periode waarin ruimte kwam voor nieuwe creatieve groepen. Zoals de graffiti artist die zijn bestaan liet zien op de muren van de stad, de rapper die zijn leven vertelde doormiddel van poëzie op de beat. Maar ook de breakdancers die vochten om de eer met hun beste dansmoves. Dit inspireerde mij om een kleurrijke collectie te maken met veel prints en details. Ik wou mijzelf uitdagen om zo min mogelijk zwart en wit te gebruiken, zoals ik deed in mijn vorige collectie. Zo geef ik weer een nieuwe draai aan het uiterlijk van mijn bende terwijl het karakter hetzelfde blijft.”

© Milan Gino
1/7
© Milan Gino

Welke vormen heeft jouw collectie aangenomen?

“Voor deze collectie heb ik gebruik ik klassieke ruiten en wollenstoffen, gecombineerd met golvende sportstrepen, die als een kwaststreek de patronen letterlijk en figuurlijk doorbreken. Er is spraken van veel ronde functionele details die gekaderd zijn. Zoals de zakken in de vorm van een verfvlek. Er gebeurt veel in deze collectie, ik noem het ook wel een gestileerde chaos.” 

Vorig jaar was jij onderdeel van Future Generation, hoe is het om dat nu allemaal alleen te doen?

“Ik vind het onwijs spannend! Eigenlijk had ik vorig jaar al de kans gekregen om zelf mijn collectie te tonen maar toen had ik het gevoel dat ik daar nog niet klaar voor was. Er komt meer bij kijken dan alleen kleding ontwerpen. Zo moest ik in drie maanden een hoop geld verzamelen en heb je al vroegtijdig een plan nodig over modellen, licht, geluid en ga zo maar door. Je moet overal een mening over hebben. Vorig jaar ontmoette ik tijdens Disney’s Beauty & the Beast Fashion Collaboration, Zyanya Keizer. Zij heeft mij de afgelopen tijd enorm geholpen en zit ik nu samen met haar in een atelier. Drie dagen in de week krijg ik hulp van een vierdejaars Amfi Stundent (Merle Kolman) die als leerervaring mij helpt. Ook heb ik sinds kort stagiaires. Naast goede hulp is het ook hardwerken, het dwingt mij ertoe om elke dag vroeg op te staan en een plan te hebben. Er wordt aan veel dingen tegelijk gewerkt dus overzicht is heel belangrijk.” 

© Milan Gino
2/7
© Milan Gino
© Milan Gino
3/7
© Milan Gino
"Je moet ineens overal een mening over hebben"

Is de collectie al helemaal af?

“Een collectie is voor mij nooit af. Er kunnen altijd nog dingen bij. Maar soms moet je ophouden. Het grote beeld is af maar er moeten wel nog wat dingen gebeuren. Zo heb ik vandaag besloten om toch één vrouw in de collectie stoppen. Niet alleen omdat dit mooi is voor het beeld, maar ook om te laten zien dat de collectie door iedereen gedragen kan worden. Ik heb in samenwerking hele coole tasjes gemaakt en ben nog druk bezig met het maken van sleutelhangers en hoeden. Een paar dagen voor de show hebben we een grote styling sessie waarin ik kijk hoe we alles kunnen combineren.”

Een deel van de collectie is te koop in X-Bank, wat vind jij daarvan?

“Ik vind het heel gaaf dat ik deze kans gekregen heb. Door mijn collectie draagbaar te maken nodig ik mensen uit om deel uit te maken van de NEWSTREET EXPO’s. Ik gebruik dit event om mijn hele collectie te laten zien. Ik verkoop een aantal stuks en ben heel benieuwd hoe het ontvangen wordt door het publiek.” 

Wat kunnen wij in de toekomst van jou verwachten?

“Ik heb van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam de kans gekregen om drie keer alles te laten zien wat ik in huis heb. Dit betekent dat ik hierna nog twee keer mag showen op MBFWA. Het lijkt me geweldig om in mijn volgde shows de NEWSTREEET EXPO’s te zien groeien en transformeren en wellicht resulteert het wel in mijn eigen label.”  

Credits beeld: Milan Gino

© Milan Gino
4/7
© Milan Gino
© Milan Gino
5/7
© Milan Gino
© Milan Gino
6/7
© Milan Gino
© Milan Gino
7/7
© Milan Gino

Designer page

Liesbeth Sterkenburg

More about designer
ADVERTISEMENT