ADVERTISEMENT

Das Leben am Haverkamp zoekt spanningsveld tussen individuele en collectieve identiteit

“Het is belangrijk dat we op een vrije manier met mode om kunnen gaan”

Mode is volgens Das Leben am Haverkamp een paradox; het suggereert vooruit te kijken. Maar door als het ware continu de toekomst te willen voorspellen, is deze toekomst binnen no time alweer geschiedenis. Het maakt het systeem even innovatief als vergankelijk. Dat roept de vraag op: is tijd wel van daadwerkelijk belang als het op mode aankomt? Het collectief probeert los te komen van het geijkte modesysteem en focust zich met name op de verhouding van hun werk tot identiteit. Mode is voor hen een spanningsveld tussen individuele identiteit en collectieve identiteit. Het legt bloot wie je bent, wie we zijn, en wie we niet zijn of niet meer willen zijn. Das Leben am Haverkamp probeert tijd te negeren en dat heeft een interessante uitkomst zoals we kunnen zien op 26 januari. 

Kunnen jullie Das Leben am Haverkamp omschrijven?

Anouk: “Das Leben am Haverkamp is een collectief van vier ontwerpers. We hebben allemaal ons eigen label, maar presenteren het in gezamenlijke context. Voor ons is het in ieder geval belangrijk dat we op een vrije manier met mode om kunnen gaan en dat we de grenzen van de discipline opzoeken. Bijvoorbeeld door presentaties te organiseren in een avondwinkel of fotoseries te creëren in plaats van alleen maar modeshows. Ook is een expositie een hele mooie verstilde vorm omdat je een wereld kan creëren waar mensen zich in kunnen onderdompelen en waar je een interactie kan aangaan met je publiek. Daarom vinden we het heel relevant om samen te werken met musea. Het is momenteel een spannende tijd in het modecircuit. Het systeem is in verandering en staat zowat op losse schroeven. Wij als jonge generatie kunnen hierdoor goed aan het woord komen, omdat we er met een frisse blik naar kijken en niet vast zitten aan een commercieel systeem. Mode is een gek systeem om je toe te verhouden omdat het enerzijds van iedereen is, en anderzijds heel elitair. Kleding verbindt, sluit uit en categoriseert mensen zonder dat ze het zelf soms door hebben. Het hangt aan elkaar van clichés, waar wij met een knipoog mee om gaan. Het beeld dat mensen van modellen hebben bijvoorbeeld. We portretteren onze werken liever op mensen die we inspirerend vinden dan op een te jong meisje met maat 34. Dat kan gerust iemand zijn van 60+ zijn zoals bijvoorbeeld in de performance Gefelicifashion; a celebration of conventions

Gino: “We halen alle vier veel inspiratie uit bijvoorbeeld folklore, alter ego’s en refereren naar statussymbolen. We hebben niet alleen overlappende thema’s, maar willen ook op dezelfde speelse manier met mode-industrie omgaan.”

Hoe kennen jullie elkaar?

Gino: “We hebben elkaar ontmoet op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na onze studie zijn we samengekomen om een collectief te vormen. Op de academie konden we al goed met elkaar overweg, maar daarna is het contact beter geworden.”

Christa: “Het collectief is ontstaan nadat we afgestudeerd waren. Na de kunstacademie deelden we samen een atelier en hier kwamen we erachter dat we een gezamenlijke visie delen. Het was daarom vanzelfsprekend om samen verder te gaan en onze krachten te bundelen.”

Zien jullie jezelf als modeontwerpers of kunstenaars, en wat betekent mode voor jullie?

Anouk: “Ik denk dat de benaming er niet toe doet. We zijn in ieder geval niet alleen bezig met kleding maken, want dat is er al genoeg. De vraag rijst wat je nog kan bijdragen aan een wereld waar kleding in overschot is en hoe je met mode als medium op een visuele manier met actuele thema’s kunt omgaan.”

Dewi: “Mode is voor mij een weergave van de tijdsgeest. Mode geeft weer wat er op dit moment aan de hand is en ik ben geïnteresseerd in de artistieke weergave hiervan. Ik denk dat ik mode niet per se nodig heb om mezelf te uiten, maar het is een visuele weergave van de visie van een ontwerper met een eigen esthetiek.”
Gino: “Er is veel verschuiving binnen de mode-industrie en met zijn vieren staan we heel sterk wat betreft die veranderingen. Hiermee kunnen we namelijk experimenteren en kijken hoe we onszelf hierin het beste kunnen positioneren. 

Hoe is het om te werken in een collectief?

Anouk: “Heel fijn. Door in één ruimte te werken kunnen de anderen direct reageren op waar ik mee bezig ben. Ze zijn eigenlijk altijd mijn eerste publiek.”

Christa: “We hebben vrijwel dezelfde doelgroep en veel overeenkomende interesses en dat versterkt elkaar heel erg. Tegelijkertijd willen we toch de vrijheid houden om zelf een collectie te maken We zijn allemaal individuele ontwerpers met een eigen esthetiek. We brengen ons eigen werk naar buiten, maar presentaties doen we vaak samen en creëren daarmee een podium voor onszelf.”

Gino: "Als Martin Margiela één van ons belt met een aanbod, dan zeggen we nee.”
1/6
Gino: "Als Martin Margiela één van ons belt met een aanbod, dan zeggen we nee.”

Wat als een van jullie een enorme uitschieter heeft in zijn carrière?

Anouk: “We merken dat onze individuele ontwikkeling gelijk opgaat. Iedereen zet stappen in andere richtingen. Zo richten Dewi en Gino zich ieder hun eigen manier op menswear, Christa maakt naast vrouwencollecties ook portretten en tekeningen en ik maak naast uniseks-kleding ook sieraden. We hebben dus allemaal ons eigen pad, maar daarin maak je allemaal tegelijkertijd veel ontwikkeling door. Het stimuleert elkaar vooral, je zit samen in de lift. Succes overkomt je niet zomaar, daar werk je met elkaar naartoe.”

Is jullie werk allemaal heel verschillend?

Anouk: “We hebben allemaal een eigen invalshoek. Als we bijvoorbeeld in een stoffenwinkel lopen dan kunnen we de stoffen zo voor elkaar uitkiezen. Je leert elkaars werk heel goed kennen, juist omdat je samen in een ruimte zit. Op een gegeven moment zie je heel duidelijk wat jou onderscheidt van de anderen.”

Dewi: “Mijn mannencollecties zijn experimenteel en maximalistisch. Ik heb een eigen esthetiek waar primaire kleurgebruik, accessoires en maskers, handwerk en tailoring bij komt kijken. Daarnaast heb ik een fascinatie voor het alter ego. De manier waarop mensen door middel van kleding en gezichtsbedekking zichzelf kunnen transformeren tot een compleet nieuwe identiteit intrigeert me.“

Gino: “Ik begin sowieso altijd met het maken van collages. Dit jaar ben ik gaan werken met papier en omdat je bij collages altijd met papier werkt, was ik nieuwsgierig wat ik hiermee kan doen in mijn driedimensionale werk. Toen kwam ik bij origami terecht, dit is een Japanse manier van vouwen, en dit heeft zich zo gevormd naar de collecties die nu gaan komen.”

Anouk: “Ik ben heel erg geïnspireerd door religieuze kleding vanwege het scherpe randje tussen decoratie en soberheid. Ik werk zelf vanuit een soort uniseks-ideaal waarin ik sieraden, grote gesluierde gestaltes, maar ook naaktheid naast elkaar combineer. Ik heb een voorliefde voor harige texturen en creëer die vaak ook zelf. Soms van mensenhaar, soms van glimmende plastic slingers. Ik heb een achtergrond in goudsmeden en dat zie je ook terug in mijn werk. Ik ben een beetje de ekster van het collectief.”

Christa: “Ik werk vanuit 2D-beelden. Voorafgaand werk ik aan collages en schilderijen en hiervan werk ik naar een 3D-beeld.”

Gino: “Onze thema’s overlappen elkaar wel, maar dit betekent niet dat onze collecties op elkaar lijken, want daarin zijn we heel onderscheidend. Iedereen heeft een eigen signatuur.”

 

Christa: "We willen aangeven dat mode geen wegwerpproduct is, maar juist een waardevolle betekenis heeft."
2/6
Christa: "We willen aangeven dat mode geen wegwerpproduct is, maar juist een waardevolle betekenis heeft."
"Ik ben de ekster van het collectief"

Wat is jullie manier van werken?

Dewi: “De traditionele manier van presenteren is een catwalkshow. Wij willen het verder trekken dan een catwalkshow door mensen onze beleefwereld in te zuigen. We tonen onze collecties in installaties of performances waarbij we de regie in eigen hand houden."

Christa: “Onze collecties zijn verder te koop in beperkte oplages. Zo willen we aangeven dat mode geen wegwerpproduct is, maar juist een waardevolle betekenis heeft. Verder doen we niet mee met het vaste ritme van de mode-industrie, we bepalen zelf wanneer we een collectie naar buiten brengen. We laten ons niet beïnvloeden door de seizoenen of modeweken. Je hebt altijd te maken met mensen die wél gewend zijn aan het vaste ritme, zoals inkopers van winkels of pers. We zoeken naar onze manier om daarmee om te gaan.”

Anouk: “Ik ben heel erg geïnspireerd door religieuze kleding."
3/6
Anouk: “Ik ben heel erg geïnspireerd door religieuze kleding."

Denk je dat dit collectief voor altijd zal bestaan?

Gino: “Ik denk zeker dat het blijft bestaan. [lacht] Als Martin Margiela één van ons belt met een aanbod, dan zeggen we nee.”

Dewi: “Of hij moet het hele collectief aannemen.”

Future Generation Mercedes-Benz FashionWeek 2016 © Team Peter Stigter
4/6
Future Generation Mercedes-Benz FashionWeek 2016 © Team Peter Stigter

Hoe vinden jullie het om te showen op Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam?

Anouk: “Het is een hele uitdaging om ons werk te mogen tonen op Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. We hebben eerder gezamenlijk werk gemaakt voor Future Generation. Nu gaan we voor het eerst alle vier onze eigen projecten lanceren. Verder zijn we vereerd dat we onderdeel zijn van Future Generation, omdat daar veel ruimte is om te experimenteren met het format. We krijgen veel steun en vrijheid om de show uit te werken zoals we zelf willen. Onze show wordt in ieder geval geen standaard show.”

Future Generation Mercedes-Benz FashionWeek 2016 © Team Peter Stigter
5/6
Future Generation Mercedes-Benz FashionWeek 2016 © Team Peter Stigter

Jullie zijn Future Generation ontwerpers. Wat houdt dit in?

Christa: “De nieuwe generatie modeontwerpers is bezig met het vinden van nieuwe initiatieven. Er is veel kritiek op de verspilling en snelheid van de mode-industrie en de nieuwe lichting ontwerpers reageert hierop. We creëren ons eigen ritme, waarbij we de grenzen van verschillende kunstdisciplines opzoeken.”

Future Generation

Binnen ‘Future Generation’ onderzoekt Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam doorlopend toekomstperspectieven voor de samenleving en het fenomeen mode onder bezielde leiding van art director en producent Peter Leferink.

Dewi: “Mode is voor mij een weergave van de tijdsgeest. Mode geeft weer wat er op dit moment aan de hand is en ik ben geïnteresseerd in de artistieke weergave hiervan"
6/6
Dewi: “Mode is voor mij een weergave van de tijdsgeest. Mode geeft weer wat er op dit moment aan de hand is en ik ben geïnteresseerd in de artistieke weergave hiervan"

Designer page

Das Leben am Haverkamp

More about designer
ADVERTISEMENT