ADVERTISEMENT

Amsterdam maakt er wat van

Catwalk

Zo 16 juli 2017 - Zo 16 juli 2017

20:00 - 21:00

Transformatorhuis, Amsterdam

Organizer: Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam

Amsterdam maakt er wat van

De stad Amsterdam is populair en is zich bewust van de druk wat dat op de stad legt. Naast het effectief en efficiënt schoonhouden is ook een bewustwordingscampagne gestart “Amsterdam maakt er wat van”. Na de inzameling op 27 april is er door ontwerpers een selectie gemaakt. Zes afgestudeerde designers van het Rietveld en AMFI zijn uitgekozen om drie sets te maken voor Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam 2017. Ze worden hierbij gecoacht door Hans Ubbink, Niels Klavers (Rietveld) en Peter Leferink (AMFI).  

De designers maken nieuwe creaties van gebruikte kleding. De items zijn verzameld tijdens de vrijmarkten van Koningsdag dit jaar. Kleding die hier niet is verkocht -en anders werd weggegooid- is verzameld en verwerkt tot nieuwe designs. 

Designers

Het zestal heeft hun persoonlijke inspiratie gebruikt voor het creëren van de verschillende collecties. Zo wordt de damescollectie van Britt Beider gekarakteriseerd door mannelijke kledingitems die vertaald zijn naar vrouwelijke silhouetten en vormen. En heeft Marije Seijn haar collectie opgebouwd met kledingstukken van oude stukken leer die beschilderd zijn met figuratieve prints. Vita Stasiukynaite creëert een zakelijke kledingcollectie door de kledingstukken uit elkaar te halen en gebruik te maken van originele patronen. Kledingstukken opnieuw hun schoonheid teruggeven, is daarentegen de inspiratie voor Arielle van der Vaart. Ze vlecht en recyclet de materialen en zet daarmee een collectie neer die symbool staat voor kracht. Binnen de collectie van Tijme Veldt staat het label van een kledingstuk centraal, wat ervoor zorgt dat het label een kledingstuk op zichzelf wordt. Sarah Mayer laat zich juist inspireren door de huidige klimaatverandering en haar collectie is gericht op het transformeren van haar kledingstukken in iets nieuws en bruikbaars. 

Amsterdam maakt er wat van

De ‘circular fashion’ show is de kick off van de bewustwordingscampagne; ‘Amsterdam maakt er wat van’ waarin een schoon Amsterdam de hoofdrol speelt. Met een creatieve benadering en door samen te werken met trendbepalende industrieën wil de gemeente mensen op een originele manier bewust maken van hun gedrag wat in het beste geval afval zal voorkomen.

Hans Ubbink: “Voor mijn eigen label (Hans Ubbink red.) kies ik er altijd voor om binnen de EU te produceren. Dit doe ik vanuit mijn overtuiging om de lokale ambacht te bewaren, de lokale economie te stimuleren en omdat er in de EU strenge regels gelden betreft de arbeidsomstandigheden en milieueisen. Daarnaast speelt ook de geringe CO2 uitstoot een belangrijke rol in mijn overweging”.  

Duurzaamheid en circulaire economie is een ‘hot-topic’ tijdens de 27e editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam, ook Hacked by_Van Slobbe Van Benthum en designers Ajbilou | Rosdorff passen dit toe in hun nieuwste collecties. 

LOCATIE

Transformatorhuis

Klönneplein 2

1055MZ Amsterdam

Toon op kaart